TİKA ve Belh Vilayeti Sosyal İşler Müdürlüğü ile ortaklaşa uygulanan kadınlara yönelik Türkçe ve meslek edindirme kursları devam ediyor. Afganistan genelinde özellikle eğitim ve sağlık olmak üzere diğer alanlarda da önemli projelere imza atan TİKA, Belh Vilayeti Mezarı Şerif ilinde Karte Aryana Mahallesi'nde kadınların iş hayatına katılımları ve aile ekonomilerine destek olmak amacıyla Kur'an-ı Kerim, okuma-yazma, dikiş, nakış, kuaförlük ve Türkçe kursları başlatmıştı. Belh Vilayeti Sosyal İşler Müdürlüğü Meslek Edinme ve Beceri Geliştirme Birimi Sorumlusu Asef Qateh, merkezlerine her gün onlarca kişinin mesleki eğitim alma amacıyla müracaatta bulunduğunu, ama imkanları kısıtlı olduğundan faaliyetlerinin devamı konusunda zorlandıklarını söyledi. Qateh, 'Merkezlerimizden birinde şu an TİKA desteğiyle 250 kursiyere meslek edindirme kursları kapsamında Kur'an-ı Kerim, okuma-yazma, dikiş, nakış, kuaförlük ve Türkçe eğitimi verilmektedir. Kursiyerler mesleki eğitimlerine mutluluk duyarak, hafta içi her gün istek ve zevkle devam etmektedirler' dedi. Qateh, kursiyerlerin altı ayda meslek sahibi olarak sertifika alabileceklerini ve edindikleri meslek sayesinde ailelerine maddi katkıda bulunabileceklerini ifade etti.
Merkezde dikiş kursu öğretmeni olarak görev yapan Tina Sadat ise, dikiş kursuna başladıklarında ev hanımları ve genç kızlardan oluşan öğrencilerin çoğunun dikişle ilgili bir şey bilmediklerini, kursiyerlerin istekle dikişi öğrenmekte olduğunu belirtti. Sadat, TİKA'ya kadınlara yönelik mesleki eğitim ortamını sağladığı, maddi ve manevi destekte bulunduğu için memnuniyetini bildirerek teşekkür etti.
Dikiş kursu öğrencilerinden ev hanımı Zermine, 'Ev hanımıyım, 6 çocuk sahibiyim. Maddi açıdan da durumumuz pek iyi değil. Yeni kıyafetlerimizi terziye para karşılığında diktiriyoruz, kumaş parasından dikiş ücreti daha yüksek tutuyor. Dikiş dikmeyi çok severdim ama nasıl öğreneceğimi bilmiyordum. Komşumuzun kızı TİKA tarafından ücretsiz dikiş kursu açıldığını söyledi. Bende kayıt yaptırdım. Yaklaşık üç aydır dikiş kursuna geliyorum. Her gün yeni şeyler öğreniyorum. Dikişi öğrenmekte olduğum için kendimi mutlu ve güçlü hissediyorum. Yakın zamanda kendimin ve çocuklarımın elbiselerini dikebileceğime inanıyorum. Bu sayede ev ekonomimize katkı sağlamış olacağım' dedi.
TİKA tarafından Afganistan'ın kuzey bölgesinde (Belh, Semengan, Faryab, Sarıpol, Cevizcan) 2009 yılından bu yana 4 binden fazla kursiyere farklı alanlarda meslek edindirme kursları verilerek, kursiyerler aldıkları eğitim sayesinde aile ekonomilerine katkıda bulundu. Kursiyerlerin birçoğuna TİKA tarafından malzeme desteği de sağlandı. Kurslarda telefon tamiri, marangozluk, dikiş, nakış, halı dokumacılığı, bilgisayar, Türkçe eğitimi, kuaförlük, okuma yazma gibi alanlarda eğitimler devam ediyor.

TİKA Afganistan’da mesleki eğitime desteğini sürdürüyor