TBMM'de 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinde söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan çıkan Kudüs kararını da değerlendirdi. Zeybek, "Çıkan karar, dünya kamuoyunda mazlum milletlerin emperyalizme yenik düşmeyeceğini göstermiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya görüşü yolunda 1960'lı-1970'li yıllarda Filistin direnişine katılan, bedenlerini Filistin topraklarında bırakan devrimcileri yaddiyorum" dedi.

HARCAMALAR NEREYE YAPILDI?

Konuşmasında, ödenek üstü yapılan harcamaları da eleştiren Kemal Zeybek, "Sayıştay raporlarına göre 21 milyar 259 milyon 273 bin TL ödenek üstü harcama yapılmış. Bu harcama Meclisin onayı alınmadan yapıldı. Sosyal yardımların, ödenek üstü harcamaların nerelere yapıldığını göremiyoruz, denetleyemiyoruz. Sayıştay denetimi yapılamıyor. Kanunların açık hükmüne rağmen ödenek üstü harcamalar yapılmıştır. Kayıt dışı uygulamalar, kanuna ve demokrasi kültürümüze aykırıdır. 5018 sayılı kanunun istisna hükümlerine uygun olan harcama kalemi yoktur. TBMM'nin yetki vermediği harcamalar nerelere yapıldı?" diye konuştu.

TOPLUM SIKINTI İÇİNDE

Zeybek, tüm toplumun ekonomik sıkıntı içinde yaşamaya çalıştığını dile getirerek, "Sanayici, esnaf, memur, çiftçi, işçi, üretenler zor durumda. Esnaf, BAĞ-KUR primlerini ödeyemiyor. Tarım ve hayvancılık la uğraşanlar emeklerinin karşılığını alamıyor. Ürünler değerlerini bulamıyor. Tarım ve hayvancılık, Türkiye'nin milli davasıdır. Sorunlardan hükümet sorumludur. Yoksulluk ve yolsuzluğun arttığı toplumlarda adaletsizlik ve hukuksuzluk da artar" ifadelerine yer verdi.

ULAŞIM SORUNLARI SÜRÜYOR

Zeybek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Ayvacık-Erbaa karayolunda ulaşım sağlanamdığı için insanlar, 200 kilometrelik yolu dolaşarak ulaşımı sağlıyor. Yolun yatırım programına alınması ve yapılması gerekiyor. Ayrıca, Havza- Vezirköprü arasındaki 30 kilometrelik yol, bozuk ve yetersiz. Bu yolda sıkça trafik kazaları yaşanıyor. Yol güzergahının değiştirilmesi ve yapılması gerekiyor."