Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, yenilenebilir enerji projesi hakkında konuştu.

Vatandaşın yararına olan, ucuz enerjinin elde edilebilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Akcagöz, "Ülkemizde enerji dendiğinde, dışa bağımlılık akla geliyor. AKP'nin enerji politikaları, dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak bir metot içermeyi bir tarafa bırakın, adeta dışa bağımlılığı destekliyor" dedi.

YÜZDE 76 DIŞA BAĞIMLI

Enerjide yüzde 76 oranında dışa bağımlı olunduğunu ifade eden Akcagöz, "Bu durumdan derhal kurtulmak için yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye sokmamız gerekiyor. Ancak, AKP'nin enerji politikaları arasında yerli ve yenilenebilir kaynaklar yok" diye konuştu.

SORUNU ÇÖZECEĞİZ

Enerji piyasasının, siyasi iktidara yakın sermaye gruplarının eline teslim edildiğini savunan Akcagöz, "Vatandaşın lehine geliştirilecek enerji politikasının merkezinde, enerji kooperatiflerinin kurulması var. Bunun dünyada birçok örneği var. Vatandaşın, kendi elektrik ihtiyacını karşılamak üzere biraraya gelmesi, kooperatif kurması kadar doğal ne olabilir?Bölgemiz insanının canını yakan, doğal kaynaklarımızı, yaşam alanlarımızı tüketen termik santrallar yerine rüzgar ve güneş gibi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji kooperatifçiliğini geliştireceğiz. Kasım ayı sonu itibarıyla rakamlara bakıldığında, rüzgar santralları ile akarsular üzerindeki hidroelektrik santrallerin, neredeyse eşit düzeyde elektrik ürettiklerini görüyoruz. CHP iktidarında bunun bir hayal olmadığını herkes görecek" ifadelerine yer verdi.