Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ve birtakım düzenlemeler getiren 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili konuştu. Kararnamenin, birçok hukuk dışı uygulamayı beraberinde getirdiğini belirten Akcagöz, 'Adeta milletin can güvenliğini tehlikeye atıyor ve suçluyu koruyor" ifadelerini kullandı.

VAHİM TABLO

KHK'da yer alan 'Darbe girişimini ve bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden sivil kişiler hakkında, resmi sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın, hiçbir idari, mali veya cezai işlem yapılamayacak' hükmünün hukuk devletinin temel ilkelerinden olan suç ve ceza prensiplerini de ortadan kaldırdığını belirten Akcagöz, "Asıl ürkütücü olan ise, buna benzer olayların bir daha yaşanması halinde, suç işleme düşüncesinde olanların devlet tarafından korunacağı algısı ortaya çıkıyor ki, devlet kendi eliyle suç işlemeyi özendiriyor demektir. Hukuk devleti, suçluyu suçsuzdan ayıran ve herkes için adil bir hukuk düzeni öngören devlettir. Bir suç varsa, her ne sebeple olursa olsun cezasını mutlaka görmelidir. Ancak, bir suçun cezasız kalması devlet eliyle sağlanıyorsa, ortaya çok vahim bir tablo çıkmış demektir" diye konuştu.

KABUL EDİLEMEZ

15 Temmuz 2016 gecesi, İstanbul'da ve birçok mahalde sivillerin askerlere saldırdığını söyleyen Akcagöz, "Bunların birçoğunun videosu ve fotoğrafı var. Hatta ciddi anlamda şiddet uygulandığına şahit olduk. Bütün bunlar, henüz kim suçlu, kim suçsuz belli değilken yaşandı. Şimdi ise bu şahıslar, KHK ile korunuyor. Yani, o gece 'FETÖ'cüdür' diye bir cinayet işlesense, yargı zırhından yararlanabilecek. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye her geçen gün, insan haklarına dayalı hukuk sisteminden uzaklaşıyor. Bir suç, ceza kanunu hiçe sayılarak cezasız bırakılamaz" dedi.