Anderson, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Çayeli Bakır İşletmeleri'ndeki görevine ve Rize'ye veda ettiğini söyledi.
Dünyanın en büyük maden şirketlerinden birisi olan First Quantum Minerals'a ait yeraltı maden işletmesi olan ve Rize'de faaliyet gösteren Çayeli Bakır İşletmeleri'nin Genel Müdürlüğü görevinden İspanya'daki yeni görevine atanan Iain Anderson, 2000 yılında geldiği Türkiye'den ayrılmanın kendisi için çok zor olduğunu vurguladı. Türkiye macerası 2000 yılında başladıktan sonra çalıştığı şirkette tanıştığı ve birlikteliklerini evlilikle taçlandırdığı Türk Arkeolog eşi Nihal Anderson ile kesişmesinin ardından Türkiye'ye daha da aşık olduğunu belirten Arderson 'Buradan ayrılmak çok zor oldu. Rize benim ve ailemin evi gibi oldu. Oğlum 6 aylıkken buraya gelmiştik. Ben dünyada hiçbir yerde Rize'den fazla başka bir uzun süre yaşamadım. Hayatımda en uzun yaşadığım yer Rize. Bölgenin dağları ile denizi ve yaylalarına aşık oldum. En çok insanlarını özleyeceğiz. Geride bayağı bir sevdiğimiz insan kalacak. Tam bir veda olduğunu da söyleyemem. Rize'ye zaman zaman gidip geleceğim. Rize'yi çok özleyeceğiz' dedi.
Anderson, firmalarının İspanya'nın Sevilla kentindeki bir maden operasyonunun başına geçeceğini ifade ederek 'Bu firma madencilik açısından Çayeli Bakır'dan daha büyük bir operasyon. Benim için İspanya'da zorlu bir süreç başlamış olacak' diye konuştu.
Görevi yeni genel müdür Murat Güreşçi'ye devrettiğini kaydeden Anderson, 'Benim için memnuniyet verici boyutu ise Murat Bey'in bizim firmamız içinde yetişmiş bir lider olması. Bu değişiklikle Çayeli Bakır İşletmelerinde yabancı çalışan hiç kimse kalmamış oldu. Şu an çalışanların tamamı Türk vatandaşlarından oluşuyor' şeklinde konuştu.
Yeni Genel Müdür Murat Güreşçi ise 15 yıldır Çayeli Bakır'da çalıştığını belirterek 'Burada evlendim ve burada kaldım. Kademe kademe yükselerek önce insan deyip çalışmalarımızı sürdürdük, genel müdürümüzün atanması ile birlikte kurumun başına getirildim. Genel Müdürümüzün çizdiği yolda yolumuza devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak ise son 10 yıldır insan kaybı vermeyen ve çevresinde ki tüm sosyal ve kültürel faaliyetlere destek veren Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürüne teşekkür ederek Türkçe ve İngilizce yazılı bir plaket verdi.
Öte yandan yıllık 1.2 milyon ton bakın ve çinko işleme kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri iş güvenliğine verdiği önem ve yaptığı yatırımlar ile Türkiye'nin en güvenilir madenlerinden bir tanesi kabul ediliyor. 1983 yılında kurulan, 1994 yılında faaliyete başlayan ve 2013 yılında Kanadalı INMET firması tarafından tüm hisseleri satın alınan madenin gelirinin yüzde 70'lik kısmı yurt içinde kalıyor. 600 metre derinliğinde ve 6.5 kilo metre uzunluğundaki madende 550 milyon TL değerinde 11 adet yaşam odası bulunuyor. Tüm çalışanların bulundukları noktalar üzerlerindeki personel takip sistemi ile takip ediliyor. Madenden cevherin çıkartıldığı 20 tonun üzerindeki dev makineler operatörler tarafından uzaktan kumanda ile yönlendiriliyor.
Çayeli Bakır İşletmeleri tarafından Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde tüm köylerde inşa ettirilen Köy Konaklarını sürekli ziyaret eden Anderson, düzenli olarak köy sakinleri ile kahvaltı yaparak sohbet edip talep ve şikayetlerini dinliyordu. Anderson koyu bir Galatasaray taraftarı olarak biliniyor.

Çayeli Bakir İşletmeleri’nin Avusturalyalı Genel Müdürü Anderson’dan Rize’ye ved