ATO Akademi kapsamında düzenlenen eğitimde, 121 kursiyere hastanelerde 'hasta kabul' personeli olarak görev yapabilecek donanıma sahip olabilmeleri için bilgisayardan temel sekreterliğe, kişisel gelişimden işaret diline, tıbbi bilgilerden tedavi hizmetlerine kadar 216 saatlik teorik eğitim, 60 saatlik de uygulamalı eğitim verildi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, sertifika töreninde yaptığı konuşmada eğitim programının başarıyla tamamlandığını belirterek, 'Altın bilezik gibi birer sertifika alacaksınız. İnanıyorum ki çok kısa sürede iş hayatına atılarak hem kendinize hem ailenize faydalı birer birey olursunuz' dedi.

'Ülkenin istihdamına katkı sağlamak istiyoruz'
Hasta kabul personel eğitimi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğine de katkıda bulunduklarını vurgulayan Baran, önümüzdeki dönemde yeni kurslar açarak istihdama katkıda bulunmayı sürdüreceklerini bildirdi. Ankara'daki ticari alanlarının tamamının meslek komiteleri aracılığıyla ATO'da temsil edildiğini hatırlatan Baran, 'Ankara'daki bütün sektörlerde ihtiyaç duyulduğunda bu eğitimleri yapmayı görev biliyoruz. İnşallah yeni kurslar açarak bu ülkenin istihdamına katkı sağlamak istiyoruz' diye konuştu.
Baran, Başkent'teki özel sağlık kuruluşu temsilcilerine sertifika alan kursiyerlere istihdam imkanı sağlamaları çağrısında bulundu. Türkiye'nin sağlık alanında ciddi mesafeler katettiğini söyleyen Baran, yurt dışından gelen yabancı hastaların ülkeye döviz kazandırdığını kaydetti. Baran, yapımı devam eden iki şehir hastanesinin tamamlanmasıyla Ankara'nın 15 bin hasta yatağı kapasitesine ulaşacağını ve nitelikli sağlık elemanı ihtiyacının artacağını sözlerine ekledi.
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İhsan Şahin ise, 25 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ABD'de kalp ameliyatı olduğunda Türkiye'nin bu alanda çok gerilerde olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bugün dünyada en fazla kalp ameliyatı ve organ nakli gerçekleştiren, en fazla sağlık turisti çeken ülkelerden biri haline geldiğini vurguladı. Türkiye'nin geçen yıl dünya sağlık turizmi pastasından 5 milyar dolarlık pay aldığına dikkati çeken Şahin, 'Türkiye'de çok nitelikli sağlık hizmeti sunuyoruz. Sağlık alanında yurt dışına hizmet satan bir ülke haline geldik. Bu pazarda var olabilmek, çok daha iyi hizmet verebilmek için destek personelini de iyi yetiştirmemiz lazım' dedi.
Hasta kabul personel eğitiminin önemine işaret eden Şahin, hastaların sağlık kuruluşlarında ilk karşılaştıkları kişiler olan hasta kabul ve refakat personelinin iyi eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

'Bu kursların devamını getirmeliyiz'
Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Üzeyir Yıldırım, şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte personel ihtiyacının artacağını belirterek, bu tür kursların devamının getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yıldırım, Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2017 yılında açtığı 248 meslek edindirme kursuna 7 bin 357, 112 girişimcilik eğitimine 2 bin 575, iş başı eğitimlerine ise 15 bin 151 kişinin katıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstihdam Şurası'nda istihdam seferberliğinin ikinci evresini başlattığını hatırlatan Yıldırım, 2018 yılı Ocak ayında konuyla ilgili bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini kaydetti.

'Uzmanlaşmış eleman sıkıntısı var'
Kırıkkale Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Ertuğrul Karakaya ise, Türkiye'de çalışabilecek nüfusun yüzde 11'i işsiz olmasına karşın işverenlerin nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini belirterek, 'Türkiye'de işte uzmanlaşan eleman çok az' dedi.
Sektörlerin eleman ihtiyacının doğru tespit edilmesi halinde işsizlik sorununun çözüleceğini söyleyen Karakaya, eğitimi tamamlayan kursiyerlerin istihdamı konusunda işverenlerden ve İŞKUR'dan destek istedi.
Sertifika almaya hak kazanan ve bir sağlık kuruluşunda çalışmaya başlayan kursiyerlerden Gülümser Kadagan, ATO, Kırıkkale Üniversitesi ve İŞKUR'a teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından kursiyerlere sertifikaları, eğitmenlere ve staj desteğinde bulunan kurumların temsilcilerine de teşekkür belgeleri verildi. Sertifika törenine Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem de katıldı.

Hasta kabul personelleri sertifikalarını aldı