Sarıçam Evliye Çelebi Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen törene Vali Mahmut Demirtaş'ın yanı sıra Vali yardımcısı Mustafa Yavuz, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 70 okulun 'Beslenme Dostu Okul' olmaya hak kazandığını söyledi. Akpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Beslenme Dostu Okullarımız', beslenme alışkanlıkları ve okul sporları alanlarında yürüttükleri çalışmalarla öğrencilerimizin sağlıklı ve beslenme konusunda bilinçli bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktadır. Buradan okul yöneticisi arkadaşlarımıza bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum. Okul kantinlerinde gençlerimizin ve çocuklarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek yiyecek ve içeceklerin satışına müsaade etmeyiniz. Yemekhane ve kantin gibi birimlerde hijyen eğitimi almış kişilerin çalıştırılabileceğini unutmayınız. Okul sağlığı ve hijyeni ile öğrencilerimizin sağlıklı beslenmesi hususlarında bakanlığımızın yönetmelikleri ve genelgeleri istikametinde çalışmalarınızı sürdürünüz. Unutmayınız ki yavrularımızın beden ve ruh sağlıklarını korumak bizlerin ilk ve en temel görevidir. Çalışmalarımızı bu minval üzere şekillendirmek ve sürdürmek bizlere emanet edilen nesillere sahip çıkmak anlamına gelmektedir' dedi.
Vali Demirtaş projelerin temel amacı sağlıklı nesiller yetiştirmek olduğuna vurgu yaparak, 'Bu projeler, eğitim kurumlarımızın temiz ve sağlıklı bir çevreye kavuşturulması ve okullar arasında temizlik, hijyen, okul kantini gibi konularda olumlu bir rekabetin oluşmasına ortam hazırlayacaktır. Tıp dünyasının, bugünün ve geleceğin hastalıkları sıralamasında üst sıralarda yer verdiği obezite ile mücadeleye devlet olarak bizler de çok önem veriyoruz. Obezite ile mücadeleye çocuklarımızın oturduğu sıralardan, okudukları okullardan başlamak elzemdir.Yanlış beslenme alışkanlıklarının önüne geçilmesi için, okul kantinlerinin ilgili yönetmelikler doğrultusunda dizayn edilmesi, denetimlerinin yapılması ve en önemlisi toplum olarak sağlıklı beslenme bilincinin kazanılması gerekmektedir' dedi. Vali Mahmut Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Okullarımızda temiz ve hijyenik bir ortam oluşturulmalı, daha sonra bu temiz ortama uygun, öğrencilerimizi sağlıklı yiyeceklerle buluşturmalıyız. Ayrıca okullarımızın fiziksel aktivite ve spor kültürü programı hazırlayarak yavrularımızı eğitmeliyiz. İşte, tüm bunlar, bir okulun sağlıklı birey ve sağlıklı toplum yetiştirme konusunda üzerine düşeni tam olarak yaptığının göstergesidir. Ayrıca, Adana'da göreve başladığımız günden itibaren eğitim kurumlarımızın fiziki imkanlarının artırılması hususunda, büyük gayret sarf ediyoruz. Geçtiğimiz iki yılda 2 bin 046 yeni dersliği hizmete sunduk. Aynı dönemde 2 bin 612 öğrenci kapasiteli 13 pansiyon, 7 spor salonu, 16 atölyeyi Adana'mıza kazandırdık. Hizmete giren ve proje aşamasında bulunan bu yatırımlarımızın toplam bedeli ise, 344 milyon 610 bin TL'dir. Şu an önümüze koyduğumuz en önemli hedef ise, 2019'da ilimizdeki tüm okullarda tekli eğitime geçişi sağlamaktır. Bunu hep birlikte başaracağımıza yürekten inanıyorum.'
Adana'da bu projelerin gerekli desteği gördüğüne vurgu yapan Vali Demirtaş, 'Adana'da 2016-2017 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde toplam 97 okulumuz 'Beyaz Bayrak' almaya hak kazanırken, 70 okulumuz da 'Beslenme Dostu Okul' olmaya layık görülmüştür. İlimizdeki tüm okulların bu standarda kavuşması için başta İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz olmak üzere, tüm paydaşlarımız gerekli duyarlılığı gösteriyorlar ve göstermeye devam edeceklerdir. Sağlıklı ve hijyenik koşullarda eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmek her öğrencimizin en tabii hakkıdır. Valilik olarak bizler de ilimizdeki okulların beyaz bayraklı, beslenme dostu okul kategorisinde yer alması için tüm okullarımıza destek vermeye devam edeceğiz' diye konuştu
Vali Mahmut Demirtaş'ın konuşmasının ardından, Sarıçam Evliye Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen tören, projede başarılı olan okul yöneticilerine sertifikalarının verilmesiyle son buldu.

"Beyaz Bayrak" ve "Beslenme Dostu Okul" projesinde başarılı okullara sertifika