DİSK'e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Samsun Şube Başkanı Gülsen Kılınç, geçtiğimiz günlerde kendileriyle aynı adı taşıyan korsan bir sendikanın olduğunu iddia etmişti. İddialarla ilgili açıklama yapan Tüm Emekli-Sen Samsun Şubesi'nin Başkanı Ali Yılmaz, 20 Şubat 2017'de Ankara Valiliği'ne 52 kurucu ile müracaat edildiğini, 28 bin 613 sayılı dosyanın kayda girdiğini, Tüm Emekli-Sen'in tüzel kişilik kazandığını ve korsan yorumunu asla kabul etmediklerini belirtti.

YENİDEN AÇILAMAZ

Türkiye'de çok sayıda emekli derneği olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, 1995 yılında da DİSK öncülüğünde ilk emekli sendikasının kurulduğunu kaydetti. Yılmaz, 'Yargı, emekli sendikalarının statü yasası olmadığı ve Anayasa'da yazmadığı gerekçesiyle 2008 yılında DİSK'e bağlı Emekli-Sen'i kapattı. Daha sonra Kamu-Sen ve Memur-Sen'e bağlı sendikalar da kapatıldı. Ardından DİSK/Emekli-Sen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Davanın sonucu lehte çıksa bile hukukun geriye işlemeyeceğinden dolayı kapanan Emekli-Sen'in yeniden açılması söz konusu olamaz' diye konuştu.

ONLARIN YAPTIĞI FİİLİ SENDİKACILIK

24 Ağustos 2016'da Tüm Emekli-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldığını dile getiren Başkan Yılmaz, toplantıda sendikanın yeniden hukuki zemine oturtulması için katılımcıların tümünden oy birliğiyle imza alındığını aktardı. 10 kişilik heyetin yetkilendirildiğini söyleyen Yılmaz, 'Bunun üzerine 20 Şubat 2017'de Ankara Valiliği'ne 52 kurucu ile müracaat edildi ve 28 bin 613 sayılı dosyamız kayda girerek, Tüm Emekli-Sen tüzel kişilik kazandı. Tüzel kişiliğini kazanmış bir sendikaya bazı arkadaşlarımız 'korsan sendika' nitelendirmesi yaptı, biz bunu asla kabul etmiyoruz. Bizim sendikamız tüzel bir sendikadır, ancak onların yaptığı fiili bir sendikacılık. O nedenle onlarla ilgili konuşmuyoruz' ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Gülsen Kılınç, kendileriyle aynı adı taşıyan korsan bir sendikanın olduğunu iddia ederek, bu konuda uyarılarda bulunmuş ve 'Son zamanlarda içinde 10 yıl gibi bir süreyle sendikamız içinde görev almış bir grubun Emekli-Sen adını kullandığı ve ayrı bir sendika çalışması yaptığı görülüyor. Arkadaşları, etik olmayan bu tutumlarını terk etmeye, sendikalarının adını değiştirerek sendikamızın adını kullanmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz' şeklinde açıklama yapmıştı.

Zeynep Irmak ÖCAL