Faaliyet gösterdiği coğrafyalarda özellikle eğitim alanında önemli projelere imza atan TİKA tarafından Güney Sudan'ın başkenti Juba'da bulunan Nil Model Okuluna iki yeni derslik inşa edildi. Derslikler düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene Türkiye'nin Juba Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, Jubek Eyaleti Eğitim Bakanı Wani Sule, Jubek Eyaleti Vali Yardımcısı Fransic Latio, TİKA Juba Koordinatörü Yahya Acu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Juba Büyükelçisi Aşan, okulun iki ülke ilişkilerinin güzel bir örneği olmasını umduğunu belirtti.
Jubek Eyaleti Eğitim Bakanı Sule de yeni sınıfların öğrencilerin eğitimine önemli katkı sağlayacağını kaydederek, 'Eğer bir dostunuz varsa böyle zamanlarda gelir, biz krizlerle boğuşurken bu tarz işler ortaya koyar' diye konuştu.
Jubek Eyaleti Vali Yardımcısı Latio da eğitimin her ulusun en önemli gücü olduğunu belirterek, 'Eğitim alanında desteğe çok ihtiyacımız var' dedi.
TİKA Juba Koordinatörü Acu ise sınıflardaki yoğunluk ve izdiham nedeniyle acil olarak inşa sürecine başladıklarını ve sadece 4 haftada iki yeni sınıf inşa ederek öğrencilere hediye etmekten mutlu olduklarını söyledi.
İç çatışma sebebiyle yaklaşık 4 milyon insanın yerinden olduğu ve yetişkinlerin dörtte üçünün okuma-yazma bilmediği Güney Sudan'da çocukların dörtte üçü de okula gidemiyor. Yurtdışı Kalkınma Enstitüsünün raporuna göre ülke nüfusunun sadece çok az bir bölümü ilkokul eğitimi almış durumda.

TİKA’dan Güney Sudan’da eğitime destek