Alınan bilgiye göre, olay, dün Sarıçam İlçesi Buruk Cumhuriyet Mahallesi 4112 sokakta bulunan bahçeli bir müstakil evde meydana geldi. İddiaya göre, 5 Ocak Cuma günü mahalle sakinleri bir evde kazı çalışması olduğunu ihbar etti. Bunun üzerine olay yerine giden polis ekipleri, evde define kazısı yapıldığı fark etti.
'Fransızlardan kurtuluş gününde Fransız definesi arıyorlardı'
Polis kazı yapılan yerin içerisinde bulunan, Ramazan Yurtçu, Abdurrahman Cop, Mahmut Mazlum, Osman Yurt ve evin sahibi Erman Buçakcı'yı gözaltına aldı. Daha sonra polislerin yaptığı incelemede, 3,5 metre derinliğinde 1 metre çapında 25 metre uzunluğunda asfalt yolun altından geçen tünel kazıldığını tespit etti.
Fransızların Adana işgali sırasında, bir taburun define kazısı yapılan bölgede kaldığı bu nedenle define olabileceği ihtimali olduğu söylenirken, Adanalılar tarafından işgal bitirilince kaçmak zorunda kalan Fransız askerleri bu bölgede altın ve değerli eşyalarını bırakıp kaçtığı rivayeti üzerine, şahısların iddiaya göre bölgede define kazısı yaptığı öğrenildi.
'Merak kurbanıyız'
İHA ekibi de bugün kazı yapılan o evi görüntüledi ve ev sahibi Erman Buçakçı'nın babası Adnan Buçakçı ile görüştü. Açıklamalarda bulunan Buçakçı, kazının ilk olarak tuvalet kuyusunu yenilemek isterken başlanıldığını iddia etti. Herhangi bir define kazısının olmadığını ve define bulmadıklarını söyleyen Adnan Buçakçı, daha sonra şunları kaydetti:
'Burası 3 ev, tuvalet kuyumuz çekmiyor, yenilemek istedik altyapımız olmadığı için o sırada mağarayı bulduk. Komşular ise çalışıyorlar, ses geliyor diye şikayetçi olmuşlar. Polisler geldi onlara da aynı ifadeyi verdik. Merak bizimkisi. 20-25 metre kazdık en fazla. Öyle define durumu yok. Mağara zaten orada önceden varmış. Daha önceleri savaş varken insanlar oralarda saklanırlarmış onu merak ettik. Belki şansımıza bir şey çıkar dedik. Orayı özellikle arama durumumuz olmadı bizim. Tesadüf oldu. Oğlum ve arkadaşları vardı onları gözaltına aldılar bekliyorum şuanda. Define olsa bu zamana kadar kalır mı ya. 21 yıldır yaşıyorum ben define olsa bırakır mıyım ben bu zamana kadar? Merakımızın kurbanı olduk.'
Kazının yapıldığı alanda ise 3 metre dik olan tünelin daha sonra kıvrımlar halinde devam ettiği görüldü. Evin bahçesinde ise tünelden çıkan kumun torbalar halinde durduğu dikkat çekti. Öte yandan mahalledeki vatandaşlar ise ailenin daha öncede evlerinin bahçesinde define kazısı yaptığını iddia etti.
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Tuvalet kuyusu kazarken buldukları mağarada Fransız definesi aramışlar