2018 yılıyla birlikte maaşlar da belli olmaya başladı. Açıklanan aralık ayı enflasyonuyla memur, memur emeklisi, işçi emeklisi yüzde 5.69 oranında zam alacak. En düşük emekli memur maaşına 103 TL zam yapıldı. İşçi emeklisinin zammı ise 50-83 TL arasında oldu. Emeklilere yapılan zam oranını değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Samsun Şube Başkanı İbrahim Gür, zammın yetersiz olduğunu belirterek, emeklilerin ek iş aramak zorunda kaldığını söyledi.

ADALETSİZLİK VAR

Bu zammın bir hayal kırıklığı olduğunu ifade eden Başkan Gür, 5.69 oranında zammın maaşı düşük olan bir emekli için hiçbir şey ifade etmediğini dile getirdi. Yüzdeli zamlara karşı olduklarını ancak yetkililerin bu konuda ısrarcı olduğunu dile getiren Gür, 'Maaşı çok olan fazla, az olan az zam alıyor. Tavan ve taban arasında uçurum var, 4 bin TL ve bin lira emekli maaşı alan emeklilerimiz var. Ayrıca bin lira emekli maaşı alan 50 TL, 4 bin TL maaş alan 200 TL'nin üzerinde zam alacak. Burada büyük bir adaletsizlik var' şeklinde konuştu.

EMEKLİNİN BELİ İYİCE BÜKÜLDÜ

Doğalgaza, elektriğe ve birçok şeye zam yapıldığını ifade eden Başkan Gür, emeklilerin zor durumda olduğunu kaydetti. Gür, 'Emeklilerimiz, bunun altından nasıl kalkacak bilemiyoruz. İmkanı olan emekli, ikinci bir işin peşinde koşuyor, ek bir iş yapmazsa geçinme şansı da yok. Ev kirası, doğalgaz, faturalar, yeme-içme derken emeklinin elinde zaten para kalmıyor. Emeklilerin mutlu olabilmesi ve ek bir işte çalışmaması için açlık sınırının üzerinde maaş alması gerekiyor. Emeklinin bu zamlarla mutlu olması söz konusu olamaz, beli bükük olan emeklinin beli iyice büküldü' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL