Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açıkladığı rapora göre 2017 yılında 409 kadın cinayeti işlendi. Rapora göre kadınların 88'i 'kendi hayatlarına dair karar almak', 30'u da boşanmak istediği için öldürüldü.

TAM OLARAK UYGULANMIYOR

Bu acı bilanço hakkında değerlendirme yapan Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nalan Demirtaş, Samsun'da da 9 kadının öldürüldüğünü ifade etti. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna dikkat çeken Demirtaş, bu yasanın tam anlamıyla uygulanmadığını belirtti.

TEDBİRLER HEP YARIM KALIYOR

Her yıl kadın cinayetiyle ilgili paylaşılan rakamların arttığını ifade eden Demirtaş, Samsun'da da 2017 yılında 9 kadının öldürüldüğünü belirterek, kötüye doğru bir gidiş yaşandığını kaydetti. 6284 sayılı yasaya dikkat çeken Demirtaş, bu yasanın tam olarak anlatılmadığını ve uygulanmadığını söyledi. Demirtaş, 'Bu yasa yeterince anlatılsa ve daha iyi uygulansa bu tür olaylar yaşanmaz. Şiddet gören mağdur kadının, faile karşı isteyebileceği tedbirler var. Bunlar iyi uygulansa olaylar cinayete kadar gitmez. Mesela, kişi alkol veya uyuşturucu bağımlısıysa, o kişinin hastaneye yatışı sağlanmalı, evden uzaklaştırma kararı veriliyor zaten. Ancak uygulanmıyor, kişi hastaneye yatırılmıyor, evden uzaklaşmıyor. Adam alkol alıyor, görüşme bahanesiyle eve geliyor ve kadını öldürüyor. Tedbirler hep yarım kalıyor ya da uygulanmıyor, bunlar tam anlamıyla uygulansa bu kadar ağır sonuçlar yaşanmaz' şeklinde konuştu.

NİKAHLA ALAKASI OLAMAZ

Erken yaşta evliliklerin de bir diğer sorun olduğunu kaydeden Demirtaş, 'Bu konu ve şiddet birbiriyle resmen yarışıyor. 18 yaşından küçük birinin evlenmesini biz erken yaşta evlilik olarak görüyoruz. 16, 17 yaş gibi bir tartışma yapmak saçma, bu işi bulandıran bir konu. 18 yaşından küçük birisi çocuktur ve onun evlilik yapamayacağı da aşikardır. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapıldığı iddia edilen bir açıklama oldu, bu tür tartışmalar işi saptırıyor. Buluğ çağının nikah yaşıyla bir ilgisi söz konusu olamaz. Zaten bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı, 'erken yaşta evlilikleri tasvip etmiyoruz' şeklinde bir açıklama yaptı, böyle net bir açıklama yapması çok önemli' ifadelerini kullandı.

EĞİTİMLER VERİYORUZ

Demirtaş, komisyon olarak mahallelere ve köylere gittiklerini, ailelerle görüştüklerini aktardı. Çeşitli eğitimler verdiklerini de ifade eden Demirtaş, 'Çocuklara da haklarını anlatıyoruz, erken yaşta evlilik noktasında uyarılarda bulunuyoruz. Zaten erken yaşta evlilik aslında bir çocuk istismarıdır. Her ay belli ilçelere gidiyoruz, alan çalışmalarında güzel geri dönüşler alıyoruz, aslında insanlar ilgililer. 2018 yılında da bu tür çalışmalarımız devam edecek. İnşallah bundan sonra daha güzel şeyler konuşuruz, kadınlar aslında çok güçlü ve bu güçlerinin farkında olması gerekiyor' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL