Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, son dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sözlüğünde yer alan ifadeler nedeniyle yaşanan tartışmalarla ilgili bir açıklama yaptı.

TOPLUMU DERİNDEN ETKİLİYOR

Türkiye'de var olan evliliklerin yaklaşık üçte birinin çocuk kabul edilen yaşta olduğunu ifade eden Erkan, "Erken yaşta evlendirilen kız çocukları kendilerini geliştirme koşul ve olanaklarından yoksun bırakılarak, yerine getirmekte zorlanacağı birçok sorumlulukla karşı karşıya kalıyor. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi, yaşamının sonraki dönemlerinde de olumsuz etkilerinin sürdüğü çocuğa yönelik bir cinsel istismarı içermektedir. Bu tür evlilikler, eğitim hakkının engellenmesi gibi, çocuk haklarının ihlaline neden olmaktadır. Çocuk yaşta evlenme ve anne olma, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Çocukların korunması, haklarına saygı gösterilmesi, biyolojik ve toplumsal gelişimlerinin gereksinimleri doğrultusunda desteklenmesine ilişkin bilimsel araştırma sonuçları evrensel düzeyde kabul görmüşken ve ahlaki bir yükümlülük olarak tanımlanmışken, çocuk yaşta evliliği özendiren dinsel kaynaklı söylemlerin devlet kurumlarınca kamuoyu gündemine getirilmesi, kişinin sağlıklı yaşam hakkını engelleyecek ve toplumsal yaşamı derinden etkileyecek sonuçlar doğurabilir" dedi.

ASLA ONAYLANMAZ

Henüz ergenlik döneminin başlangıcındaki kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerine yönelik her tür söylemin ve girişimin, toplumun çocuklara karşı ahlaki sorumlulukları açısından asla onaylanmayacak bir durum olduğunu kaydeden Erkan, "Yasal açıdan da altına imza atılan çocuk ve kadın haklarına ilişkin sözleşmelere aykırılık nedeniyle bir suçtur ve bu suçu işleyenlere karşı yasal yaptırımlar uygulanmalı. Devlet kurumlarını ve toplumun erişkin olan tüm kesimlerini, başta kız çocukları olmak üzere çocuklara karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye, çocukların bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan korunmasız durumlarını istismar eden, onlara karşı suç işlemek anlamına gelen söylem ve girişimlere son vermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.