Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, "2017 yılında hayvansal kökenli ürünlerde başta su ürünleri olmak üzere kanatlı eti ve ürünleri, bal, et- süt ve süt ürünlerinde toplamda 390 veteriner sağlık sertifikası ile 22 milyon 890 bin 865 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. İlimizde gerçekleştirilen kanatlı eti ve et ürünlerinde en büyük payı Irak ve Gürcistan alırken su ürünlerinde İspanya, Belçika, Fransa, Kore ve Çin ilk sırada yer aldı. Süzme ve petek bal ihracatında ise Almanya birinci sırada yer almıştır" dedi.

EN FAZLA İHRACAT SU ÜRÜNLERİNDE

En fazla hareketliliğin su ürünlerinde olduğunu belirten Kırmacı, "2017 yılındaki hayvansal kökenli ürün ihracatımızda en fazla hareketlilik yukarıda da belirttiğimiz gibi su ürünleri sektöründe gözlenirken; su ürünleri ihracatı da kendi içinde 1 milyon 255 bin 606 kg. ile marine hamsi, 1 milyon 473 bin 910 kg. ile balık unu ve 1 milyon 439 bin 720 kg. ile balık yağı sıralamasıyla gerçekleşmiştir. Bu alandaki ihracatımızı, toplamda 3 milyon 346 bin 951 kg. gibi bir ihracat miktarı rakamıyla kanatlı ürünleri alırken, bunu bal ve et- süt ürünleri ihracatımız takip etmiştir" diye konuştu.

İhracat ürün adı İhracat işlem sayısı Miktarı(kg) Dolar fiyatı

Alabalık-çipura-levrek-palamut: 35 49.504 70.158
Bal: 23 350.710 2.097.266
Et ve süt ürünleri: 42 112.568 586.026
Balık unu: 24 1.473.910 2.668.150
Balık yağı: 10 1.439.720 3.292.162
Tıbbi sülük: 9 526 111.770
Deniz salyangozu: 15 348.740 2.290.400
Kanatlı ürünleri: 164 3.346.951 5.004.580
Marine hamsi: 68 1.255.606 6.770.353
Toplam: 390 8.378.235 22.890.865