Sağlık Tehditleri Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı, Türkiye'de ilk 'importe (dışardan gelen) zika virüs pozitif' vakaların tespit edilmesi nedeniyle bir risk değerlendirmesi raporu hazırladı.

ARTVİN'DEN GİRESUN'A DOĞRU YAYILMAKTA

Zika virüsünün yayılmasında etkili 'Aedes' cinsi sivrisineklerin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin'den başlamak üzere Giresun'a doğru yayılmakta olduğu saptanan raporda, virüsün beş ila yedi yılda Orta Anadolu'ya ulaşabileceği belirtildi. Virüsün bulaştığı dört hastanın da Küba'ya tatile giden kişiler olduğu ifade edildi. Bu dört vakanın ekim ayında tespit edildiği kaydedildi.

İLK OLARAK BREZİLYA'DA GÖRÜLDÜ

Zika virüsü ilk olarak Brezilya'da tehlikeli bir yayılma göstermeye başlamış ve global bir tehdit haline gelmişti. Virüsün binlerce doğum anomalisinden sorumlu olduğu biliniyor. Virüsten etkilenen annelerin bebeklerinde beynin yeterince büyüyüp gelişmemesiyle ortaya çıkan 'mikrosefali' görülüyor. Zika taşıyıcı sivrisineklerin varlığı, uygun iklim koşulları, ülkede daha önce 'chikungunya ateşi' ya da 'deng humması' görülmüş olması, nüfus ve yerleşim yoğunluğu ve deniz yolu ve uçak bağlantıları gibi farklı faktörler tehlikenin derecesini belirliyor.

EN YÜKSEK RİSK DOĞU KARADENİZ'DE

Dünya Sağlık Örgütü raporlarında, toplam risk düşük olsa da virüsü taşıyan 'Aedes' sivrisineklerinin ulaştığı yerlerde hastalığın yayılabileceği uyarısı yapılıyor. Riskin en yüksek olduğu bölgeler arasında Karadeniz'in kuzeydoğu sahilleri gösteriliyor.

18 ÜLKEDE VİRÜS YAYILABİLİR

Örgütün raporlarına göre, gerekli önlemler alınmadığı takdirde 'Aedes' sivrisineklerinin geniş Avrupa bölgesinde 18 ülkede virüs yayılabilir. Bu 18 ülke en yüksek riskten düşük olana doğru, Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, İsrail, İspanya, Monako, San Marino, Türkiye, Yunanistan, İsviçre, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Gürcistan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ olarak belirlendi.

CİNSEL İLİŞKİ UYARISI

Zika virüsünün etkilendiği kişilerde bariz semptomlar görülmüyor. Hafif ateş, kas ağrısı gibi belirtiler, virüsün taşınsa bile uzun süre fark edilmesine engel oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, ciddi doğum anomalilerine neden olan zika virüsünün yayılmasına karşı riskli kişilere özellikle cinsel ilişkiye dair önemli uyarılarda bulunuyor. Örgüt bu konudaki güncel uyarısında 'zika virüsünün yaygın olduğu bölgelerde bulunmuş kişilerin virüs bulaşmasından korunmaları için altı ay boyunca ya hiç seks yapmamaları ya da korunarak seks yapmalarını' istiyor.