Bafra Belediyesi'nin Karadeniz'de ilk olarak 7 yıl önce gerçekleştirdiği Akıllı Kent Otomasyon Sistemleri (AKOS), diğer il ve ilçelerde de uygulanmaya başlandı.

EN GELİŞMİŞ KENT BİLGİ SİSTEMİ

AKOS'un Türkiye'nin en modern kent bilgi sistemi yazılımı olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Bu sistem, kent ve kentliye ait bilgilerin belirli yöntem ve standartlar dahilinde toplanması, güvenli bir veri tabanına titizlikle aktarılması, veriler arasındaki ilişkilerin doğru analiz edilerek hizmeti en iyi şekilde vatandaşa sunmayı amaçlamaktadır. AKOS projesi kentliyle bütünleşen, vatandaşların isteklerini, mevcut ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, önceliklerini objektif kriterlerle belirleyen, bürokrasiyi azaltarak, çözümlerin üretiminde halkın da katılımını sağlayan, şeffaf, katılımcı, üretken belediyeciliği öne çıkaran bir projedir. Bu uygulama bugüne kadar 30'un üzerinde ödüle layık görülmüştür" dedi.

GEREKSİMLER TEK ÇATI ALTINDA

AKOS ile belediyenin bütün kent bilgi sistemi gereksinimlerini tek bir çatı altında toplandığını ifade eden Başkan Şahin, "AKOS, belediyelerin ürettiği her tür sözel ve konumsal veriyi, ilişkisel yapıda tek bir veri tabanı üzerinde saklıyor ve gereken fonksiyonel altyapıyı oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.

55 BİN KONUTUN BİLGİSİ SİSTEMDE

Sisteme 7 yıl önce geçiş yaptıklarını hatırlatan Başkan Şahin, "7 ay süren çalışmalar kapsamında 55 bin bağımsız konuta, işyerine, resmi ve özel kuruluşa gidildi. 13 bin 500 yapıya ait 35 bin, bin 181 cadde ve sokağa ait 7 bin 300 fotoğraf çekildi ve eşlemesi yapıldı. Park ve bahçeler, şehir mezarlığı, çöp konteynırları, posta kutuları, duraklar, trafik işaretleri, yön levhaları, kurum ve kuruluşlara ait bilgi toplandı. Saha çalışmaları kapsamında tüm binalar ve hane sahipleri ile ilgili 3 bölüm halinde bilgi toplandı. Birinci bölümde, bina sicilini ifade edecek olan bilgilere ulaşıldı. Binaların mahalle, cadde, sokak, blok, bağımsız bölüm sayısı, kapı numarası bina ısınma şekilleri, asansör, otopark durumu, yönetici bilgileri, yangın merdiveni olup olmadığı, yap ve çatı, sığınak olup olmadığı, cephe kaplama, ortak kullanım alanları, yapı kullanım ve yapı tipi, site adları bilgileri toplayarak bir araya getirdik. İkinci bölümde ise, bağımsız bölümlerin bilgilerine ulaşıldı. Elektrik, telefon, su, doğalgaz abonelik bilgileri, sabit telefon, ısınma ve yakıt türü, hane halkı sayısı, bağımsız bölümün kullanım amacı bilgileri toplandı. Üçüncü bölümde de hane sahiplerinin bilgilerine ulaşıldı. Adı, soyadı, T.C. Kimlik, SGK, vergi numaraları, yeşil kart durumu, meslek, eğitim, aylık gelir, kronik hastalıklar, e-posta, kan grubu, araç sahipliği, hane halkı gelir, cinsiyet, medeni durum, ilçeye geliş yılı, evcil hayvan bilgisi, yardıma ihtiyacı olup olmadığı, bedensel özrü olup olmadığı, yaptığı iş ve diğer kimlik bilgileri gibi bireysel ve hane ile ilgili demografik bilgiler toplandı. Tüm bu çalışmalar 7 yıldır her zaman güncellenmektedir. Ayrıca bu çalışmalar sayesinde vatandaşlarımız belediyedeki tüm işlemlerinin takibi e-belediye ile yapabilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Ümit CEYLAN