Bugüne kadar Güney Amerika ülkelerinde sıkça görülen Zika virüsü Karadeniz bölgesinde görülen vakalarla kendini gösterdi. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne bağlı Sağlık Tehditleri Erken Uyarı ve Cevap Dairesi Başkanlığı'nın raporunda yer alan bilgiye göre, Türkiye'de şu ana kadar 4 kişide Zika virüsü tespit edildi.

CİDDİ BİR SORUN

Bu virüsün yeni doğan bebeklerde Mikrosefali (Küçük kafa) hastalığına sebep olduğunu ifade eden Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, "Türkiye'de şu ana kadar 4 vaka görüldü. Bu tarz enfeksiyonlar bir anda artan vakaya dönüşebilir. Şu ana kadar dünyada 52 kişi hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşabilir" şeklinde konuştu.

KORUYUCU TEDBİRLER ÖNEMLİ

Bu virüse karşı koruyucu sağlık tedbirlerin önem kazandığını vurgulayan Erkan, "Zika virüsü dendiğinde, aklımıza koruyucu sağlık hizmetleri geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın yıllarca en iyi yaptığı şeylerden biri bu oldu. Sivrisineklerden bulaşan bu virüse karşı, bu taşıyıcı etkenin olduğu bölgelerdeki halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili önlemler ivedilikle alınmalı ve koruyucu sağlık hizmetleri verilmeli" dedi.

DEVAMI GELECEKTİR

Zika virüsünün enfeksiyon haline geldiğinde etkilerinin büyüdüğüne dikkat çeken Erkan, "Enfeksiyon, hamile bireylerin doğacak çocuklarının kafa yapısını değiştirecek düzeyde. Kafa küçüklüğü ve yapısının değişik olduğu durumlar ortaya çıkarabiliyor. İnfial yaratmak istemiyoruz ama bir başlangıç varsa devamı gelecektir" ifadelerini kullandı.

AŞISI YOK

Virüse karşı henüz bir tedavi yöntemi geliştirilemediğini söyleyen Erkan, "Hastalığın bilinen bir aşısı yok, etkenin bulaşmasına yönelik alınan tedbirler var. Hastalığın hamilelik dönemindeki çocuklar için oluşturduğu risk daha büyük. Hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hamileliğin ertelenmesi gibi önlemler alınıyor. Şimdiden alınacak önlemler ileride yaşayabileceğimiz problemler için iyi bir engel olur" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR