Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Satranç Federasyonu ve Gaziosmanpaşa Belediyesi işbirliğinde düzenlenen 'İstanbul Satranç Turnuvası', 2 bin öğrencinin katılımıyla Küçükköy Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başladı. Çocukları ve gençleri bilgisayar ve telefon bağımlılıklarından uzak tutmak, düşünme yetisini arttırmak ve onları bilinçlendirmek adına zeka oyunlarını destekleyen Gaziosmanpaşa Belediyesi, önümüzdeki yıllarda bu gibi etkinlikleri uluslararası düzeye taşımayı hedefliyor.
'Öğrencilerimizin sadece derste değil sporda da yarıştığını görmek bizleri mutlu ediyor'
Turnuvayla ilgili konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, 'Aslında spor bir zeka oyunu. Sadece satranç değil, diğer spor dallarının da büyük çoğunluğunun zekayla oynandığını söyleyebiliriz. Satrançta fiziksel anlamda sporcular yorulmadığı için sadece zeka üzerine yoğunlaşıyor. Zeka geliştirmek adına tavsiye edilen bir spor. Zekayla birlikte satrancın çocuklarımızın sosyal hayatını da topluma entegre eden önemli bir avantajı olduğunu da çocuklarımızla paylaşıyoruz. Bugün burada İstanbul genelindeki okullarımızda birincilik yarışması var.Öğrencilerimizin sadece derste yarıştığını değil sporda da yarıştığını görmek bizleri mutlu ediyor.Satranç da özelliği olan bir spor dalı' dedi.
'Gençlerimizin satranç kültürünü geliştirmesi lazım'
Turnuvada toplamda 2 bin öğrencinin katıldığını ifade eden Başkan Usta, 'Burada takım olarak yarışılıyor.Her okulun bir takımı var. Dereceye girmiş okullarda birkaç tane takımı olan var.Tüm İstanbul'un ilçelerinden iştirak etmişler. Umarız bundan sonraki yıllarda daha fazla okulumuz, daha fazla öğrencimiz katılmış olur. Büyükler de bunu merakla izliyor. Öğretmenler, hakemler çok ciddiye almışlar. Adeta bir uluslar arası turnuva gibi önemsiyorlar. Çocukların da heyecanı gözlerinden okunuyor. Görünen o ki; çocuklar hem satrancı seviyor hem de spor olarak yaptığı için bunu yarışma içinde götürme heyecanı duyuyor. Elbette herkesi teşvik edemiyoruz ama gençlerimizin satranç kültürünü geliştirmesi lazım' dedi.
'Sanal oyunlar yerine zeka oyunlarını tercih ediyorum'
Satranç turnuvasına katılan minik Eren ise, 'Satranç oynamayı çok seviyorum. Buraya da öğretmenim yönlendirdi. Salon oyunları yerine zeka oyunlarını tercih ediyorum. Onlar daha güzel olduğu için beyin hücrelerini yok etmiyor. Zekana zeka katıyor' dedi.
Üç gün sürecek olan İstanbul Okul Sporları Satranç İl Birinciliği Bölge Turnuvası'nın bitiminde başarılı olan minik öğrencilere ödülleri takdim edilecek.

İstanbul Satranç Turnuvası Gaziosmanpaşa’da başladı