Genç Memur-Sen'in organize ettiği, Eğitim-Bir-Sen'in sorumluluğunu üstlendiği ve Samsun genelindeki okullarda yürütülecek olan "Bir Bilenle Bilge Nesil" projesinin protokol imza töreni düzenlendi. Samsun Öğretmenevi'nde düzenlenen törene, Samsun Valisi Osman Kaymak, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu, Genç Memur-Sen Samsun Şube Başkanı Ali Sarıalioğlu katıldı.

BİLİNÇLİ NESİL OLUŞACAK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu projenin amacının okuyan, araştıran, özgüveni yüksek, geleceğine dair projeler üreten, okuduklarını sosyal hayatla paylaşabilen bir nesil yetiştirmek olduğunu belirterek, "Bu hedefle projemize Samsun'da 150 öğretmenimiz gönüllü olarak katkı sunacak. Her bir öğretmen 10 öğrenciyle birlikte bir kitap üzerinde fikir yüretecek ve kitapla ilgili çalışmalar yapacak. Samsun'da 1 ay süreyle bin 500 öğrenciye ulaşılacak. Etkili okuma sayesinde, ülkemizin sorunlarını bilen, tarihin derinliklerini anlayabilen bilinçli nesil oluşturma konusunda bu projemizle elimizden geleni yapacağız. Her şeyden önemlisi okuduğunu sadece anlayan değil, anlatan ve paylaşabilen, sonuçlar üretebilen öğrenciler yetiştireceğiz" dedi.

OKUMAYA İLGİ ARTIYOR

İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ise eğitim sistemindeki nitelik probleminin çözülmesinde okuyan nesilin önemli rol oynayacağını ifade ederek, "Bu yüzden yaptığımız bütün çalışmalarda kitap okumanın ayrı bir yeri var. Samsun'da bu yüzden yürüttüğümüz projeler var. Kitap okuma karnemiz çok arzu edilen seviyede değil. Belki o istatiskleri kullanırsak moralimiz bozulur. Zaman zaman o sayıları elime alıp kürsülerden söylemek istiyorum ama yutkunuyorum. Sürekli eksikliklerimizi konuşmak aslında demoralize olmak yerine, bu probleme ilişkin çözüm yolu aramak daha anlamlı" diye konuştu.

TEK DERDİMİZ İYİ NESİL YETİŞTİRMEK

Bütün dertlerinin iyi bir nesil yetiştirmek olduğunu kaydeden Vali Kaymak, "Bizler de aynı zamanda veliyiz. Velilere 'Nasıl bir çocuğunuz olsun?' denildiğinde 'İyi doktor, iyi mühendis olsun' diyoruz. İyi mühendis, iyi doktor Allah'tan korkan, vatan millet duygusu yüksek, yeri geldiğinde vatanını satmayan şuurlu bir evlat herkes istiyor. Bu yüzden kitap okumayı topluma yaymamız lazım. Ailelerin bu konudaki gayretleri çok önemli. Tabii kitap okuyalım ama neyi okuyalım? Neyin, nasıl okunacağını bilmek de çok önemli. Öyle kitaplar var ki çocuğu bulunduğu çizgiden çok öteye götürüyor. Onu vatan haini, ahlaksız yapacak kadar kitaplar var. Kaymakamlık dönemimden tarihinden, Türk olduğundan utanan öğretmenler hatırlıyorum. Bu anlamda kendi milletinden, memleketinden onur duyacak şuurda kitapların seçilmesi çok önemli. Sadece Türkiye'yi değil, dünyaya barışı ve kardeşliği getirecek bir gençlik yetiştirmek konusunda sizlerin gayreti çok önemli" ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENİN SORUMLULUĞU YÜKSEK

Türkiye'nin büyük bir tehlikeye karşı mücadele verdiğini söyleyen Vali Kaymak, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Bu mücadelede ülkesini seven ve savunan gençlere ihtiyacımız var. Haftada bir emniyet müdürümüz ve jandarma komutanımızla bir araya gelip asayiş toplantıları yapıyoruz. Geçen gün ailenin birisi gelip, 'Çocuğumuzu kurtarın' diye ağladı. Bir öğretmen mezun ettiği öğrencinin uyuşturucu müptelası olduğunu görüyorsa, burada kendisini sorumlu hissetmeli. İşimizi bu şuurla yapamadığımızda, maalesef uyuşturucu kullanan sadece menfaatçi, gelecekten ümidi ve ülkesi için kaygısı olmayan gençlerle karşı karşıya geliyoruz. Öğretmenine karşı gelen ve şiddet uygulayan gençler beklemiyoruz, öğretmenlerimizin bu anlamda sorumluluğu çok yüksek."

Zerrin SOMUNCU