Samsun'daki siyasi parti temsilcileri, 2018 yılı için elektriğe yapılan yüzde 8,8 zammın 2017 yılı faturalarına yansıtılmasına tepki gösterdi. CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz, MHP İl Başkanı Taner Tekin ve İYİ Parti Samsun Kurucu İl Başkanı Ömer Süslü, bunun haksız bir kazanç olduğunu belirterek, gerekenin yapılması gerektiğini vurguladı. Elektrik şirketlerinin millete zulüm yaptığını belirten siyasi parti temsilcileri, kaşıkla verilen zammın kepçeyle geri alındığı görüşünde.

Samsunspor taraftarından YEPAŞ'a çağrı: O parayı bağışla

VEKİLLERİN YAKASINA YAPIŞIN

'İnsanların sırtına bu kadar yüklenmek zulümdür' diyen Başkan Akcagöz, iktidarın yandaş şirketleri kolladığını savundu. Akcagöz, 'Önce özelleştirme yapıldı sonra komprador hale getirdiler. Bakıyorsunuz, Türkiye'nin birçok bölgesinde kendi adamları veya kendi şirketleri ihaleleri almış. Elektrik şirketleri de milletin sırtından inmiyor, milleti sömürüyorlar. Dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz, bu millete günah. Samsun halkına, bunu reva görenleri de kınıyorum. İnsanların, bu konuya tepkisiz kalmaması lazım. Çünkü cebimizden paramız alınıyor. Yapılan zamlar çok fahiş, vatandaşın zararına bunlar. Birde 2018 yılı için geçerli olması gereken zam, 2017 faturalarına yansıtıldı. Bu da ayrı bir garabet, doğmamış borç, henüz daha zam gerçekleşmeden vatandaş zamlı fatura ödedi. Demokratik hiçbir ülkede böyle bir şey olmaz. Dolayısıyla birilerinin buna müdahale etmesi gerekiyor, sessiz kalmamak lazım. Kamuoyunun harekete geçmesi çok önemli, AKP'nin Samsun'da 6 milletvekili var. Vatandaşlara sesleniyorum: Her gördüğünüz yerde vekillerin yakasına yapışın, hesap sorun. Vatandaşların, 'Benim cebimdeki parayı nasıl alırlar, bu zamma nasıl sessiz kalırsınız' diyerek haykırması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLAR ARTIRILMALI

Türkiye'nin birkaç yıldır büyük ama görülmeyen bir ekonomik kriz yaşadığını dile getiren Başkan Tekin, bu krizin vatandaşa fazlasıyla yansıdığını kaydetti. Asgari ücrete yapılan zammın da yeterli olmadığını belirten Tekin, 'Ama hükümetin yaptığı zamlar, vergilerler vatandaştan geri alınıyor. Bu doğru bir şey değil. Elektrik fiyatları çok yüksek, bu yapılan son zamlarla birlikte elektrik fiyatları iyice arttı. Bu durum özellikle dar gelirli insanları çok zor durumda bırakacak. Elektrik idareleri özelleştirildikten sonra hükümet denetimleri daha fazla olmalıydı. Bu zamlar kesinlikte milleti zor durumda bırakacak. 2018 yılı zammı da 2017 faturalarına yansıtıldı. Dağıtım şirketleri üzerindeki denetim ve yaptırımların artırılması gerekiyor' şeklinde konuştu.

HEP YANDAŞI KAYIRIYORLAR

İktidarın kaşıkla verip, kepçeyle aldığını aktaran Başkan Süslü ise bunun da bir başarı ve lütuf gibi gösterildiğini ifade etti. İktidarın ulusal medyanın yüzde 90'ını ele geçirmiş durumda olduğunu savunan Süslü, 'Medya sayesinde bir algı yaratılıyor, bu da onlara başarı sağlıyor. Elektrik zamları da buna bir örnek. Hükümet, Enerji Bakanlığı, EPDK hiçbir dönem, Türk halkının lehine bir çalışmanın içerisinde olmadı. TRT katkı payı, kayıp kaçak bedeli gibi bedellerle, hep yandaşı kayırdılar, hep yandaşın yanında oldular. Aslında bu çok basit önlemlerle düzeltilebilecek bir konu. Enerji Bakanı, bir telefon açarak, 'Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz, haddinizi bilin, haksız kazanç elde etmeyin yoksa hesabını sorarım' dediğinde bu problem çözülür. Ama bunun yerine yandaşların kar etmesini arzulayan bir yapı var. Biz de buna tepki gösteriyoruz, yüzde 8,8'lik zam çok ciddi bir rakam. Memura, işçiye verilen zamlar ortada. İktidar partisinden beklentimiz; bir KHK yayınlayarak, böyle bir paranın alınmayacağını belirtmesidir. Kış lastiğiyle ilgili bile KHK yayınlayanlar, Türk milletinin çıkarları söz konusu olunca hiçbir şey yapmıyor. Tüm bunları İYİ Parti olarak not alıyoruz, günü geldiğinde bunun hesabını muhataplarından soracağız. Bu haksız kazancı devletin kesesinden değil bu kazancı elde edenlerin ve onlara göz yumanların kesesinden alıp, milletimize iade etmek adına ne gerekiyorsa yapacağız, bunun da sözünü veriyoruz' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL