Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve TOBB MEYBEM işbirliğinde, 81 meslekte zorunlu hale gelen, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" ile ilgili üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

KAPSAMI GENİŞLEYECEK

Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Akyüz, Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin zorunlu hale geldiğini belirterek, "Her ne kadar bu dışarıdan maliyetli bir husus gibi algılansa da, konuya daha farklı açılardan da bakılması gerekmektedir. Belgeyi üç önemli ilgilisi bağlamında değerlendirmeliyiz. Bunun birinci ilgilisi belge almak durumunda olan çalışanlar. Yani mesleğini icra ederek geçimini sağlayanlar. Bu belge işinin ehli olduklarına dair ispat niteliğinde olacak. İkinci ilgilisi biz işadamları. Artık zorunluluk kapsamında olan mesleklerde MYK belgesi sahibi olamayan kişileri yanımızda çalıştıramayacağız. Üçüncü ilgili ise tüketicilerdir. Zorunluluk kapsamında mesleklerde, usta ellerde üretilen ürünler daha iyi işçilikle üretilecek ve daha kaliteli olacaktır. Bugün 81 meslek dalını ilgilendiren bu konu, önümüzdeki dönemde 161 meslek dalını, akabinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm meslekleri kapsayacaktır" diye konuştu.

İŞ KAZALARI AZALACAK

Daha sonra söz alan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, verilen belgenin, uluslararası geçerliliği, akreditasyonu olan bir belge olduğunu belirtti. Belgenin, kurumları tarafından yetkilendirilen sınavı belgelendirme kuruluşlarınca teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olanlara verildiğini ifade eden Ordukaya, "Mesleki yeterlilik belgeleri özellikle iş sağlığı ve güvenliği noktasında ülkemizde iş kazalarını azaltacak, üretimde ve istihdamda verimliliğin artmasına fayda sağlayacak, ülkemizin küresel ekonomide ihtiyaç duyacağı nitelikli ve belgeli işgücünün temin edilmesine kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

SUNUM YAPILDI

Toplantıda ayrıca, MYK Uzmanı Fatih Bilen, "MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu ve MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu Faaliyetleri", TOBB MEYBEM adına Genel Müdür Saygın Baban da, TOBB MEYBEM A.Ş. Faaliyetleri ve Tanıtımı' hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıya SGK İl Müdürü Ünay Kaya ve İŞKUR Samsun İl Müdürü Haşim Meydan ve çok sayıda davetli katıldı.

Barış BUDANOĞLU