Samsun Haber: CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi referandumunda, kararsız olarak varsayılan kesimin aslında çeşitli korkular nedeniyle kararını açıklayamadığını söyledi. Zeybek, ''İktidar gerçek niyetini söylemiyor. Söylerse 'evet' yüzde 15 bile oy almaz'' ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ KORKUYOR

Seçmenlerin yüzde 20-30 bandında bir kesimin şu anda suskun durumda olduğunu ve kendisini ifade edemediğini kaydeden Zeybek, ''İnsanlar açık bir şekilde ne oy vereceğini deklare edemiyor. Çünkü korkuları var. Çocuğunun devlet memuru olması, iş arıyor olması gibi nedenlerden çocuklarının iş durumlarında sorun yaratılacağını düşünüp sessiz kalıyor. Kararsız olduğu varsayılan seçmenin de bir şekilde kararı belli aslında. 'Hayır' dese bile, direkt olarak ifade etmiyor. Samsun'un her bölgesini geziyorum ve bunu birebir gözlemliyorum. Bazen insanlar beni kenara çekip 'Hayır diyeceğim ama açıkca söyleyemiyorum' diyor'' sözlerini kaydetti.

KATILIM YÜZDE 90 OLACAK

16 Nisan'da seçime katılma oranının diğer seçimlere göre en üst düzeyde olacağını söyleyen Zeybek, ''Yüzde 90'lara kadar katılım oranı olacağına inanıyorum. Oy verme oranı yükseldikçe hayır oyları da yükselecek. Çünkü insanların bu referandumu çok önemsediğini görüyorum. Sadece anayasa değişikliği değil, Cumhuriyet ve Atatürk değerlerimiz için de önemsiyorlar. Toplumun duyarlı ve bu bilinçle hareket ettiğini görüyorum'' dedi.

NİYETLERİNİ SÖYLEMİYORLAR

Referandumun bir siyasi parti seçimi olmadığını ve siyasetçilerin partileri eleştirmekle bir yere varamayacağını belirten Zeybek, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Doğmamış neslimizin yaşamını şekillendiriyoruz. Bunu doğru anlatmak gerekiyor. Sahada vatandaşa bunları anlatırken AK Parti'nin birçok olumsuzluğu olmasına rağmen hiçbirisine değinmiyorum. Bizim meselemiz anayasa. Cumhuriyet saygınlığını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyorlar, maddelere bakarsanız tek kişinin elinde tüm yetkilerin toplanması totaliter ve oteriter bir rejim isteği anlayışı ortaya çıkıyor.''

Zerrin SOMUNCU