Yatağan'da bu yıl 18'incisi düzenlenen Deve Güreşi Festivali, Yatağan-Aydın karayolu üzerindeki Orman Deposu sahasında yapıldı. Çevre il ve ilçelerden gelen yaklaşık 10 bin kişinin kamyon ve traktör kasaları ile oluşturulan tribünden izlediği güreşlerde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden getirilen 150 deve güreşti. Pehlivan develerin müsabakaları nefesleri keserken, develer müsabakalarda uzun süre yenişemeyince görevli urgancılar tarafından güçlükle sahanın dışına çıkarıldı. Zaman zaman rakibinden korkup izleyicilerin üzerine doğru kaçışan develer ise heyecanlı anlar yaşanmasına neden oldu. Bir tonluk devenin üzerine geldiğini gören birçok izleyici çareyi kaçmakta buldu.

Gelinliği ile güreşleri izledi
Güreşler sırasında gelin arabasıyla alana gelen gelin ve damat, güreş severlerden büyük alkış aldı. Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde yaşayan iki Yörük Türkmen ailenin çocukları olan Halit ve Damla Keklik çifti, akşam yapılacak düğünleri öncesinde güreş alanına geldi. Düğün gününe denk gelmesi nedeniyle güreşleri kaçırmak istemediklerini belirten çift, gelenekleri yaşatmak istediklerini söylediler.
Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek ise, ilk defa deve güreşi etkinliğine katıldığını belirterek, güreşlerde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Güreşlerin düzenlenmesinden ziyade insanların bu etkinlik sayesinde bir araya gelme şansı yakaladığına işaret eden Çiçek, 'Vatandaşlarımız bu mevsimde evde televizyon başında olmak yerine buraya geliyor ve sosyalleşme şansı yakalıyor. Bu sayede birlik ve beraberlik duygusu oluşuyor. Deve güreşi, Muğla'nın iç bölgelerindeki yerleşim yerleri için turistik bir etkinliktir. Bu geleneğin yaşatılmasına katkı sağlayan herkesi kutluyorum' diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de, Muğla'nın tüm ilçelerinin Yörük Türkmen geleneklerini yaşatmaya çalıştığını söyledi. Geleneklerin yaşatıldığı etkinliklerin insanları bir araya getirdiğini kaydeden Gürün, 'İnsanlar burada hemşehri ve bir olmanın keyfini yaşıyorlar. Bizim de sloganımız 'Hedefimiz bir, Muğla bir.' Bunlar da bizi bir yapan çok önemli faktörler. O yüzden sevinçle izlemeye geliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.

Develer bu defa gençlerin sağlıklı ve eğitimli yetişmesi için arenaya çıktı