Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Barış Atay'ın 'Sadece Diktatör' adlı oyununun yasaklanmasını eleştirdi.
Oyunun, kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle yasaklandığını dile getiren Akcagöz, "Bir tiyatro oyunu, esaslı olmayan gerekçelerle yasaklanabiliyorsa, o coğrafyada demokrasi ve özgürlük yok demektir. Sanat, etkili bir muhalif araç, sanatçı ise etkili bir muhalif kimliktir. Demokrasiye inanmamış, demokrasiyi sadece kendi emellerini gerçekleştirmek için araç olarak görmüş siyasi iktidarların en büyük düşmanlarından biri de sanat kurumu ve sanatçılardır. Barış Atay'ın 'Sadece Diktatör' adlı oyununun, 3 yıldır oynandığını biliyoruz. 160 defa sahnelenmiş bu oyun, binlerce seyirciye ulaşmış. Oyunun, kamu düzenini bozacağı gerekçesi, OHAL sürecine uygun bir gerekçe. Ortada bir suç varsa, oyunun metni hakaret içeriyorsa elbette gereği yapılır. Ama eften püften gerekçelerle bir tiyatro oyunu yasaklanıyor, oyuna gelecek insanlar adeta tehdit ediliyorsa, demokrasi ruhunu çoktan teslim etmiş demektir. İnsanların özgürlüklerinin kısıtlanması, tiyatro oyunlarına kadar uzandıysa, tehlike büyük demektir" dedi.

'DUR' DENMELİ

Akcagöz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bir tiyatro oyunu ile toplumun huzuru bozulmaz ama oyunu yasaklamak huzur bozuyor. OHAL, olağan bir durummuş gibi kanıksatılmaya çalışılıyor. Buna, 'dur' demek zorundayız. Tiyatrodan korkan insanlar bize endişe veriyor. 'Diktatör olsaydı bu oyunu izleyemezdiniz' tanıtımıyla yola çıkan oyun, 160 kez sahnelendikten sonra bu duruma maruz kalıyor. Tiyatro yasaklamak despotluktur. Özgürlüklerin bu derece kısıtlanması, baskının hangi boyutlara ulaştığının açık göstergesidir. Oyun, derhal özgür bırakılmalı, bu yasakçı tavırdan derhal vazgeçilmelidir."