Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü tarafından İsrail Sazanı ile Eylem Planının Hazırlanması konulu toplantı düzenlendi. Valilik Toplantı Salonu'nda Vali Yardımcısı Hakan Kubalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Ladik Gölü'nde istilacı tür durumunda bulunan İsrail sazanı (Gümüşi Havuz Balığı-Carassius Gibelio) ile mücadele etmek amacıyla kararlar alındı.

TURNA BALIĞI AZALDI

Ladik Gölü'nün içinde irili ufaklı çok sayıda yüzen adanın bulunduğunu ifade eden Kubalı, Ladik Gölü Sulak Alanı'nda sucul ekosistemler, çayır ekosistemleri, step ekosistemi ve orman ekosistemlerinin yer aldığını dile getirdi. Ladik Gölü denilince balık açısından ilk akla gelen türün turna balığı olduğunu ifade eden Kubalı, 'Ancak son yıllarda turna balığı popülasyonunda önemli düşüşler gözlendi. Sulama sularıyla yavrulara verilen zararlar, iklim şartlarındaki değişiklikler, aşırı avlanma, evsel atıkların arındırılmadan göle deşarj edilmesi, tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaç ve kimyasal gübrelerin göle ulaşması ve sediment birikimi sonucu su seviyesindeki değişiklikler nedeniyle gölde bulunan turna balığında önemli bir azalma olduğu tespit edildi. Ayrıca istilacı balıkların özellikle İsrail sazanı gölde bulunması nedeniyle de turna balığının yanı sıra diğer balık türleri de tehlike altına giriyor' şeklinde konuştu.

KARARLAR ALINDI

Toplantı sonunda Orman ve Su İşleri 11 Bölge Müdürlüğü tarafından Ladik Gölü'nde İsrail sazanı ile mücadele etmek amacıyla Ladik Gölü Sulak Alan Yönetim Planı hedefleniyor. İsrail sazanı ile Mücadele Eylem Planı kapsamında Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İsrail sazanı ile ilgili bir eylem planı hazırlanması. Hazırlanacak eylem planına istinaden Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, OMÜ ve ilgili balıkçılık kooperatifiyle söz konusu eylem planına ait iş ve işlemlerin nasıl yapılacağıyla ilgili çalışmaların başlatılması kararı alındı.

Toplantıya Orman ve Su İşleri Bölge Müdür Yardımcısı Nevzat Alğan, Samsun İl Şube Müdürü Muzaffer Çelik, OMÜ Prof. Dr. Nazmi Polat, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Zeynep Irmak ÖCAL