Kış mevsiminde sezon boyunca yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi misafir eden Kartalkaya Kayak Merkezinde bulunan jandarma karakolunda görevli Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve kayak sezonu süresince Ankara'dan görevlendirmeyle gelen Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'na (JÖAK) bağlı özel arama kurtarma ekibi, kayak yada snowboard yaparken kaybolan ya da yaralanan tatilcileri kurtarmak için 24 saat çalışıyor.
Kartalkaya Kayak Merkezinde kaybolan vatandaşlar, ormanlık alanlarda bulunan 60 noktadaki ağaca yerleştirilen rafyo frekanslı acil çağrı butonu ve kaybolma olaylarının yoğunluklu olarak yaşandığı Çamçukuru, Ramazanbey Deresi, Kantuzla, Gıcırgan Deresi ve Çekirge bölgelerinde bulunan 333 adet bilgilendirme tabelası sayesinde ekiplerden yardım isteyebiliyor.
Jandarma Karakolu'nda bulunan bilgisayar üzerindeki haritada hangi bölgeden yardım istendiğine dair bilginin gelmesiyle birlikte JAK ve JÖAK ekipleri paletli kar motorlarına binerek kısa süre içerisinde yardım istenilen bölgeye ulaşıyor.
Kayıp kişiye ulaşan ekipler, eğer vatandaş yaralıyla ilk müdahelesini yaptıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna götürerek tedavi edilmesini sağlıyor. Soğuktan etkilenenler için ise sıcak çay ve çikolata veriliyor.

Sık sık tatbikat yapıyorlar
Kaybolma ve yaralanma olaylarına daha hızlı ve etkili müdahalede bulunmak için ekipler sık sık tatbikat yapıyorlar. Ormanlık alan içerisinde kaybolan ve snowboard yaparken yaralanan 2 tatilciyi kurtarma tatbikatının ardından açıklama yapan Kartalkaya Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Başçavuş Muammer Yardımcı, JAK timi olarak görevlerinin vatandaşların huzur ve güven içerisinde tatillerini geçirmelerini sağlamak olduğunu ifade ederek, 'Kayak merkezi içindeki pistlerde yaralanan vatandaşlarımıza ilk müdahaleyi yaparak envanterimizde bulunan kar motorları ile en yakın sağlık kuruluşuna sevkini yapmaktır. Ayrıca kayak merkezinde meydana gelen kaybolma olaylarına müdahale ederek en kısa zamanda kaybolan vatandaşlarımızı bulmaktayız. Yerleştirilen çağrı butonlarına basıldığında, karakolumuzdaki çağrı merkezlerimizde görülmektedir. Bilgisayar ortamına yerleştirilen haritada kaç numaralı butonun yandığı görülmektedir. Biz de almış olduğumuz bilgilerle kaybolan vatandaşlarımıza ulaşmaktayız' dedi.

Metrelerce karda mahsur kalanlara jandarma yetişiyor