TSO tarafın düzenlenen, 'Mevcut Durum, Yeni Vizyon ve Yeni Destekler' adlı bilgilendirme toplantısı Davut Altan Meclis Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile KOSGEB Teknoloji ve Yenilik Destekleri Daire Başkanı Ahmet Dursunoğlu, toplantıya gelen KOBİ ve işletmecilere yeni düzenlemeler ve destekler hakkında bilgiler verdi.

Murzioğlu: 'Önceden harekat yapıldığında dolar çok büyük artış gösteriyordu'
Yaşanan sıkıntılara rağmen doların eskisi gibi yükseliş göstermediğinin altını çizen Salih Zeki Murzioğlu, 'Yeni vizyon ve yeni destekler adı altında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının KOSGEB üzerinden verdiği desteklerin bilgilerini veren bir program düzenledik. Türkiye'deki ticaret durumu biraz sıkıntılı. Siftah yapan esnaflarımız, çarkını döndüremeyen sanayici ve yatırımcılarımız var. Buna rağmen ülkemizin güneyde silahlı operasyon yapıyor. Türkiye'nin ve dünyanın başına musallat olan bu terör örgütlerinin yok edilmesiyle alakalı bir mücadele veriliyor. Buna rağmen herkes sabah kalkıp dükkanını açıyor, rızkının peşinden koşuyor. Daha önceki zamanlarda böyle bir olayla karşılaştığımızda doların bire bin devalüasyon ediğini gördük. Ama bugün gördük ki Afrin'e müdahaleden önce dolar, bir derece daha geri gelmiş durumda. İnşallah bu söylediklerim tersine dönmez. Bu bizim devletimize ve hükümetimize güveni gösteriyor. Devlet de bu güvene layık kalmak için yatırımcılarına destekler veriyor. Görüyoruz ki bizim salonumuzda bile boş yer yok. 150 kişi destek almak için burada toplandı' dedi.

Dursunoğlu: 'Türkiye'de 3 milyondan fazla KOBİ var'
Türkiye'deki KOBİ ve işletmecilerin yeni alanlara yönelmesi için düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ifade eden KOSGEB Teknoloji ve Yenilik Destekleri Daire Başkanı Ahmet Dursunoğlu, 'Destek programlarımızdan şimdiye kadar yararlandırdığımız işletmelerin yeni destek programlarımızdan da yararlandırmayı ve ülkemize maksimum faydayı sağlamayı hedefliyoruz. Biz ne kadar destek aktardıysak daha fazlası şehrimize ve ülkemize katma değeriyle birlikte geri döndü. KOSGEB'de bir şeyler değişiyor, değişmek de zorunda. Bugün AR-GE, inovasyon, tekno yatırım ve stratejik ürün destek programlarının özelliklerini sizlere aktaracağız. Ülkemizin KOBİ'lerinin, girişimcilerinin bakması gereken noktaya odaklanmasına çalışacağız. Türkiye'de 3 milyon 6 yüz 52 bin KOBİ var. Ticari faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 99,83'ü KOBİ. Yani KOSGEB'in desteklemesi gereken alanda yer alıyor. KOBİ'ler mikro, küçük ve orta ölçekli olarak 3'e ayrılıyor. Bu KOBİ'lerin de 3 milyon 420 bini yani yüzde 94'ü mikro düzeyde. Yani bu KOBİ'lerin hasılatı 1 milyon TL'den az. Çalışan sayısı da 9'dan daha küçük. Bu da bizim esnaf diye tabir ettiğimiz alana giriyor. 193 bin küçük ölçekli işletme, 32 bin 585 tane de orta ölçekli işletme var. Bunların da 40 milyon TL'den az cirosu var. KOSGEB, KOBİ ve KOBİ'lerin nitelikleri hakkındaki yönetmeliği oluştururken 40 milyon TL limiti olan işletme KOBİ olarak geçiyordu. Şimdiki yeni yapılan çalışmada KOBİ'lerin limitinin 125 milyon TL'ye yükseltilmesidir. İşçi sayısında bir değişiklik olmayacak, 250'yi aşan işletmeler bizim için büyük işletme olacak. Bunun görüşmeleri şu anda yapılıyor' diye konuştu.
Toplantı, konuşmaların ardından sunum ve soru-cevap kısmıyla devam etti.

KOBİ’lere yeni destekler anlatıldı