CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un, 'İlgiyi artırmak bakımından belki bazı yerleri, 'Burayı alın, yapın, ortaya çıkarın, işletin' diyerek kazı alanlarının özelleştirilebileceği açıklamasını eleştirip, "Toprağın üstü bitti, demek ki sıra altına geldi" dedi.

EVRENSEL KÜLTÜR

Bakan Kurtulmuş'un sözlerinin kontrolsüz bir alan ortaya çıkaracağını iddia eden Akcagöz, 'Anadolu topraklarının bereketini, arkeolojik açıdan zenginliğini bilmeyen yoktur. Kültür Bakanı, bu durumu hiç hesaba katmadan, sanki babasının bağından üzüm bağışlar gibi pervasızca açıklama yapıyor. Sayın Bakan, 'Devletin 30 senede yaptığını özel sektör, üç dört yılda yapabilir' demekle, bu işleri hiç bilmediğini ortaya koyduğu gibi, bilimsel olarak bu işe yıllarını vermiş bilim insanlarını da tahkir ediyor. Bilimsel olarak, kendini bu işe vakfetmiş, hayatını bu işe vermiş bilim insanlarının emeğini görmezden gelmek, sanki ağır çalışılıyormuş havası yaratmak doğru değil. Kültür Bakanı bu sözleri şayet boşuna söylemediyse, bu alandaki ulusal ve uluslararası mevzuata da uygun hareket etmek zorundadır. Anadolu toprakları bize ait olabilir ama kültür varlıkları evrensel bir kültür ürünüdür. Kazı ürünleri, arkeolojik ürünler, tüm insanlığın ortak değeridir. Bu iş, özel kurumlara devredilemez" diye konuştu.

DERHAL VAZGEÇİLMELİ

Özelleştirme fikrinin ortaya atılmasının, kamuoyunda ciddi şüpheler uyandırdığını belirten Akcagöz, 'Millet olarak buna tepki göstermeliyiz. İktidara geldiklerinden bugüne kadar, kamuya ait ne varsa özelleştirme adı altında yandaş iş adamlarına veren hükümetin, Anadolu toprağının arkeolojik açıdan zenginliğini de rant kaynağı olarak görmesi pekala mümkündür. Bu açıklamalar, bir kültür bakanına yakışmadığı gibi, şayet bilinçli olarak söylenmiş bir sözse, derhal bundan vazgeçilmelidir. Kültür varlıklarında gözü olanları heyecanlandıracak bu tarz yaklaşımlar, Anadolu gibi kültürler diyarına yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Bu toprakların ilk ev sahibi biz değiliz. Bizden önce de binlerce yıl geçmişi olan bu toprakların, dünya ortak mirası olarak kabul edilecek onlarca arkeolojik ürüne ev sahipliği yaptığı herkesin malumudur. Bu nedenle, Numan Kurtulmuş'un dili sürçmüş olabilir diye düşünüyorum. Bu kötülüğü, bu memlekete yapacaklarına ihtimal vermek istemiyorum" ifadelerini kullandı.