Samsun Haber: AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, 16 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi referandumunda gençlerin en fazla söz söyleyen grup olması gerektiğini ifade etti. Kurt, ''Çünkü gençler bu değişimden herkesten daha fazla etkilenecek. Gençlerin daha fazla bu işe ilgi duymaları, kafalarında bir soru işareti varsa gidermeleri ve araştırmalarını gerekiyor. Bizim gençlerimiz iyi okuyup değerlendirebilecek kapasitede'' ifadelerini kullandı.

EN ÇOK GENÇLER ETKİLENECEK

18-30 yaş grubundaki gençlerdeki kararsızlığın, gelecekte karşılacakları sorunlarla ilgili çok önemli olduğunu kaydeden Kurt, ''Kararsız seçmenin yaş grubu çok önemli. 70 yaşında bir vatandaş kararsızsa buna diyecek pek bir şeyim yok. Ama özellikle 18-30 yaş arasındaki gençlerdeki kararsızlık çok önemli. Bu seçimlerin siyasi parti seçimi olmadığını düşünüp, ülkenin geleceğini yönlendirecek bir karar olduğunu düşünmeleri gerekiyor. O yaş grubundaki arkadaşlarla karşılaştığımızda buna vurgu yapıyoruz. Çünkü bu seçim, bir sistem ve yönetim modeli değişikliğini öngörüyor. Bunun faydalarını, kendisine göre ne gibi yenilikler getireceğini iy ölçüp biçip karar vermelerini söylüyoruz. Burada hangi yaş grubuna hitap ettiğiniz çok önemli. Gençlerin daha fazla söz söylemeleri gerektiğine inanıyorum ben. Çünkü gençler bu değişimden herkesten daha fazla etkilenecek'' diye konuştu.

KARARSIZLAR SONUCU ETKİLEMEZ

Türkiye'de yapılan her seçimde yüzde 20 oranında katılım eksikliği olduğunu söyleyen Kurt, ''Bunun yaklaşık yüzde 10'u son güne kadar karar veremediği için oluyor, geri kalanı da farklı nedenlerden veya oy kullanmayı reddeden vatandaşlardan oluşuyor. Anketlere yansıyan haliyle de zaten bu oranlar dağıtılmış oluyor. Sonucu kararsız seçmenin etkileme şansı yok. Oy kullanma niyetinde olan insanlar evet veya hayır kararını vermiş durumda. Sistemin ülkede sistemin oturabilmesi için katılımın yüksek olmasını hedefliyoruz'' dedi.

CHP'LİLER SANDIĞA GİTMEYEBİLİR

Referandumlarda ülke ve toplum açısından pozitif beklentisi olan seçmenlerin oy kullandığını belirten Kurt, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Zaten kaybedeceğini düşünenler için oy kullanma konusunda tereddütler olabilir. Netice zaten belli diyerek, sandığa gitmemek noktasında CHP seçmeninin böyle bir tavrı olabilir. Özellikle gençlere sandığa gitmelerini söylüyorum. Burada görüşünüz ne olursa olsun, Türkiye'de zaten 80-85 bandında bir katılım oluyor, yüksek katılım bu ülkede geleceğe dair umutları yükseltecek. Düşüncesi ne olursa olsun sandıkta herkesin kendisini ifade etmesi gerek. Çünkü demokratik katılımın esasında sandık var. Bu sandık milletin önüne koyulmuşsa, milletin gidip vatandaşımızın bu duyarlıklıkla oy vermesi en büyük temennimiz.''

Zerrin SOMUNCU