Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AB tarafından finanse edilen hibe programında 'Sera Gazı Envanteri'nin Çıkarılması ve İklim Değişikliği Eylem Planının Oluşturulması' Projesi ile geçtiğimiz aylarda hibe almaya hak kazandı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve faydalanıcı kurumu Çevre ve Şehircilik Başkanlığı olan 'İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Hibe Programı' koordinatörlüğünü yerel düzeyde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yürütüyor. Sera Gazı Envanteri'nin Çıkarılması ve İklim Değişikliği Eylem Planının Oluşturulması' Projesi Danışma kurulu koordinasyon toplantısı birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşti. İmzalanan Protokol kapsamında; Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kent Konseyi ve Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Gerçekeleşen toplantıda küresel iklim değişikliği ile birlikte dünya ve Türkiye'de seragazı salımları ve Türkiye'de yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadele çabaları hakkında genel bilgilendirme yapıldı. Öte yandan Kocaeli'deki mevcut durum ortaya konarak, Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı için uygulanacak yöntemler hakkında öneriler sunuldu. Birlikte hareket edilecek ve veri akışı sağlanacak paydaşlar ile çalışma takvimi gibi konularda fikir alışverişi yapılarak yol haritası belirlendi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yayınlanan 'Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi' hibe programı teklif çağrısı kapsamında 'Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği İnisiyatifi' isimli projesi ile başvuru yapılmıştı. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde, ilgili hibe programı kapsamında 'Sera Gazı Envanteri'nin Çıkarılması ve İklim Değişikliği Eylem Planının Oluşturulması' projesi kabul edilerek hibe almaya hak kazandı.
Bu doğrultuda, 12 ay boyunca sürecek olan proje 15 Eylül 2017 tarihinde fiilen başladı. Bu proje ile Kocaeli İlinin mevcut görünümü analiz edilip değerlendirilecek. Yakın gelecekte ortaya çıkabilecek fırsat ve tehditlere hazırlıklı olunarak gerekli iklim değişikliğini dindirme ve iklim değişikliğine adaptasyon eylemleri proaktif olarak sağlanması planlanıyor. Bu proje kapsamında hazırlanacak olan; 'Sera Gazı Envanteri'nin Çıkarılması ve İklim Değişikliği Eylem Planı' çalışmaları karşılıklı olarak imzalanan protokol kapsamında REC Türkiye tarafından yürütülecek.

Kocaeli Büyükşehir’den küresel ısınma için büyük proje