Türk Hava Yolları, İbn Haldun Üniversitesi ve Airbus ile geçtiğimiz Eylül ayında, Türkiye'nin gelecekteki havayolu yöneticilerinin mesleki yeterliliklerini desteklemek adına hayata geçirdiği akademik programının tanıtım toplantısına ev sahipliği yaptı. Genel Müdürlük binasında gerçekleştirilen toplantıya, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz ve Airbus Yönetim Kurulu Üyesi Thierry Baril'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Öğrenciler havacılığa ilişkin kapsamlı eğitim alacak
Gelecekte söz sahibi olacak havacılık liderlerinin hızla gelişen havacılık ve uzay sanayini yeterli becerilerle yönetebilmeleri amacıyla tasarlanan program, THY Havacılık Akademisi'nce koordine edilecek. Öğrencilere tezli ve tezsiz olmak üzere çift alternatif üzerinden eğitim alma imkânı sunulacak. Cranfield Üniversitesi ve British Columbia Üniversitesi gibi küresel ölçekte saygınlığı bulunan eğitim kurumları ile de akademik işbirliği içerisinde olan program, 18 ayda tamamlanmak üzere Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi yerleşkesinde düzenlenecek. Ayrıca havayolu yönetiminin temelleri, havacılık ekonomisi, havacılık hukuku ve mevzuata uygunluk yönetimi konularında eğitim alabilen öğrenciler, havalimanı planlaması ve geleceğin hava ulaşım sistem teknolojileri gibi konularda da seçmeli modüller üzerinde çalışabilecek.

THY'nin gelecek hedeflerine vurgu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın THY'nin gelecek hedeflerine ilişkin tavsiyelerini de hatırlatan İlker Aycı, 'Afrika'da 51'inci noktayı aştık şimdi 52'inci nokta geliyor. Freetown'da çok yakın bir zamanda açacağız. Afrika'da büyümeye devam. Bir de hatırlayacaksınız Türkiye'nin son 15 yılda çıtanın her alanda yükselmesi büyük bir emeği ve liderliği olan cumhurbaşkanımızın daha iki hafta evvel bizi kabul ettiği külliyede bize verdiği hedefi tüm arkadaşlarıma hatırlatmak istiyorum. Demişti ki; 'Hem filonuzu dünyada geliştirerek en büyük filo olan havayolu konumuna geleceksiniz, hem de dünyanın en ücra köşelerine bile uçacaksınız.' Şimdi bu bizim için önemli bir vizyon, önemli bir hedef. THY'nin değerli çalışanlarının bunu başaracağına, biz ve bizden sonra gelen arkadaşlarımızın çıtayı yükseltmeye, yeni rotalara uçmaya devam edeceklerine olan inancım sonsuzdur. Ama bunu tek başımıza yapamayız. Kaliteli insan kaynağı olmadan bunu başaramayız. İnsan kaynağının kalitesini arttırmak için de en çok eğitime ihtiyacımız var.
Genç neslin havacılık sektöründeki önemine dikkat çenen İlker Aycı, 'THY olarak bu yolda yalnız yürümediğimiz için iş ortaklarımızla beraber yürümek durumunda olduğumuzu biliyoruz. Her zaman yeni arkadaşlar yetiştirerek, gençlere önem vererek; gençlere önem veren bir Cumhurbaşkanımız olduğunu külliyede de duymuştuk. THY ekibinin de genç görüntüsünden ne kadar büyük memnuniyet duyduğunu da en güzel sözlerle ifade ettiler. Ben de şunu söylüyorum; eğer biz gençlere buralar emanet edildiyse biz de yeni genç arkadaşlar yetiştirip onlara buraları emanet etmeliyiz' vurgusunu yaptı.

Yeni uçaklara 'Türk Hava Yolları' yazısı
Türkçe'nin yayılmasında THY'nin önemli misyonu olduğuna da dikkat çeken Aycı, 'Belki gelecekteki yeni uçaklarımızı tasarlarken bir tarafına Turkish Airlines yazarken, diğer tarafına da Türk Hava Yolları yazmanın faydalı olacağını düşünüyorum. İnşallah bunu yönetim kurulumuzla tartışı karara da bağlarsak belki onu da yapmış oluruz. bunu yapmış oluruz.'dedi
İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Gündüz ise; 'İstikbali göklerde arayan THY ile istikbali köklerde arayan ve köklerin derinliğine inmeye çalışan İbn Haldun Üniversitesi işbirliği içerisinde böyle bir yüksek lisans programı düzenlendi. Biz çiçeği burnunda bir üniversite olarak THY gibi uluslararası bir markayla çalışmak, diğer taraftan Airbus ile çalışmak bizim için gurur verici bir durum. O nedenle havacılık sektörünün kaliteli insan gücüne olan ihtiyacını düşünerek böyle bir işbirliği ortaya çıktı. Bu işbirliğinin çok daha iyi bir geleceğe tırmanacağına inanıyorum' dedi.
Airbus Yönetim Kurulu Üyesi Thierry Baril de, 'Bizim için, ortağımız Türk Hava Yolları ile birlikte 'Hava Taşımacılığı Yönetimi Yüksek Lisans Programı'nı başlatmak büyük bir onur. Bu program, umut vadeden liderleri yetiştirmek ve onları Türk Havacılık ve Uzay Sanayii için mükemmel işler çıkaracakları yeteneklerle donatacak şekilde tasarlandı' diye konuştu.

Geleceğin havacılık yöneticileri için THY’den yeni proje