Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği etkinlikte, 2017 yılında Samsun'da en çok ihracat gerçekleştiren Borsan Kablo, Ulusoy Un, Sampa Otomotiv, Yeşilyurt Demirçelik, Kalyoncu Nakliyat ve Samsun'daki bir tütün mamulleri firmasına ihracat ödülü verdi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen törene, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nurullah Erem, kamu kurumu temsilcileri ve iş adamları katıldı.

1.6 MİLYON TL'LİK KAÇAK EŞYA YAKALANDI

Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki dış ticaretin yüzde 90'ının Samsun'dan gerçekleştiğini belirten Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Nurullah Erem, "2017 yılında Samsun'da 2 milyar 327 milyon 939 bin dolar ithalat, 818 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Ne yazık ki ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 35. Bu bizi gerçekten üzüyor. Temennimiz bu oranın kısa vadede yüzde 50'ye, orta ve uzun vadede de yüzde 100'ün üzerine çıkarılması. Biz bu hedefin gerçekleşmesinde Karadeniz'in girişimcilerine, iş dünyasına, iş insanlarına ve ihracatçılarına güveniyoruz. Bağlantı idaremiz Samsun Gümrük, Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce de 1 milyon 294 bin TL değerinde kaçak eşya yakalaması yapıldı. Yine bir diğer bağlantı idaremiz Samsun Tasfiye İşletme Müdürlüğünce araç ve eşya satışlarından 6 milyon 682 bin TL hasılat elde edildi" diye konuştu.

İHRACAT YETERLİ DEĞİL

Ülkelerin kalkınmasının ihracata bağlı olduğunu kaydeden Samsun Valisi Osman Kaymak, "İhracatımızı artırmadığımız zaman uluslararası alanda rekabet etmek zorlaşır. Samsun'dan yapılan 818 milyon dolarlık ihracatın tamamı Samsun'da üretilmiyor. Samsun gibi bir il için şu anki ihracat yetersiz. Ticareti geliştirmek ve tarımsal ürünlerden aldığımız katma değeri artırmak zorundayız. Hepimize çok görevler düşüyor, iş adamlarıyla el ele vererek Samsun'u bulunduğu konumdan daha iyi yere taşımamız lazım. Eskiden Samsun'un çok göç verdiği konuşuluyordu ama son aldığım verilere göre Samsun'dan göç durdu. Şu an göç vermiyoruz. Ama bu kadar nüfusu beslemek için üretimimizi artırmalıyız. Dünyanın geldiği noktada devletin fabrika yaparak zenginleşmek mümkün değil. Liberal kültür ve serbest ekonomi gereği iş adamlarının daha çok çalışması lazım. Eskiden iş adamları bürokrasiden çok şikayetçi olurlardı artık devlet her şeyi olabildiğince kolaylaştırıyor. Yeter ki insanımız daha çok üretsin, ihracat yapsın, sanayileşsin diye büyük bir seferberlik içerisindeyiz. Üretenler el ele verince çok daha iyi yerlere geleceğiz" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU