Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, yaptığı açıklamada, kış mevsiminde hava sıcaklıklarının bugüne kadar mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini anımsattı.

Karadeniz Bölgesi açısından fındık ürününün çok önemli olduğunu vurgulayan Soydan, mevsimsel koşulların çiftçilerin yetiştirdiği ürünlere katkısı olduğunu ifade etti.

Kar yağışının, özellikle orta ve yüksek kesimlerde etkili olduğunu belirten Soydan, "Bölgemizde de fındığın soğuklama dönemini yaşaması gerekiyordu. Toprak ve ürünlerimiz için muhakkak kar yağması önemliydi. Şu anda orta ve yüksek kesimlerde kar var. Kar yağışına sevindik, fındık üreticileri açısından sevindirici oldu." şeklinde konuştu.

Soydan, son günlerde havaların sıcak gitmesi sebebiyle olası olumsuzluklara karşı karın, ürüne faydasının büyük olduğuna işaret etti.

Fındık bahçeleri açısından don olayı yaşanmamasını temenni eden Soydan, "Şu anda yağan karın ürün adına önemli ve faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Üreticiler açısından önemli bir durum. Mevsimin normal seyriyle beraber güzel bir sezon olmasını diliyoruz." diye konuştu.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkan Vekili Özer Akbaşlı ise, fındık üreticilerinin kar yağışını uzun süredir beklediğini söyledi.

Kış dönemi fındık için çok önemli olduğuna dikkat çeken Akbaşlı, şunları kaydetti:

"Zamanında yağan kar fındık için her zaman faydalıdır. Giresun yağlı fındığının 600 saat soğuklama ihtiyacı buluyor. Diğer çeşitlerin daha fazla. O nedenle bahçelerde iyi bir kış döneminin geçirilmesi, gelecek sezon ürünü için önemli. Bugünlerde etkili olan yağış fındık üreticilerimizi sevindirdi."