Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında Samsun ve ilçelerinde süren tarihi ev restorasyon çalışmalarının çok olumlu olduğunu söyledi.

Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Kırbıyık: 'Geç bile kalındı'

SAYGISIZLIK EDİLMESİN

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi korumak anlamında başarılı çalışmaları olduğunu söyleyen Memişoğlu, "Bugüne kadar ortaya konulmuş iyi örnekler var. Avrupa'nın en ünlü kentleri tarihi koruma bilinciyle ön plandalar. Onlardan daha çok tarihi derinliğe sahip olmamıza rağmen biz bunu başaramadık. Tarihi eserleri onarmak maliyetli bir iş ancak bu da gerekli bir şey. Bazen de cephenin sadece dışı onarılıyor ama içi veya arkası zamana yenilmeye devam ediyor. Bu tarihe de saygısızlık edilmiş oluyor. Orada izlenen yöntem nedir bilmiyorum, gönül isterdi ki böyle bir çalışmada Mimarlar Odası olarak biz de yer alalım. Seve seve katkı verebilirdik. Mimarlık fakültesinden ve odadan yararlanılmalı. Böyle durumlarda göreve çağrılmamız kadar doğal bir şey yok. Bilimsel anlamda yapılacak çalışmaların daha sağlıklı olabilmesi, önceliklerinin belirlenmesi adına üniversite ciddi katkı sunabilir" diye konuştu.

TARİH ÖZEL BİR KONU

Belediyenin belli kadroları olduğunu ve bu kadroların da kentin rutin işleriyle ilgilendiğini ifade eden Memişoğlu, "Tarihi dokunun ortaya çıkarılması özel bir konu. Bu konuyu her mimar bilir anlamına da gelmez. Uzman kadrolardan yararlanmak, belediyenin bilgiye ulaşmasını hızlandırırken mali yönü de hafifletecektir. OMÜ Mimarlık Fakültesi'nden çevre iller dahi yararlanırken Büyükşehir üniversiteyi hiç kullanmıyor. Bir şekilde buna açık değil ve bu alışkanlığından vazgeçmesi gerekiyor. Bu çalışma geç kalınsa da olması gereken projeler. Son 5 yıldır bu çalışmalar yapılıyor ve olumlu başarılı çalışmalar devamını da bekliyoruz" dedi.

Zerrin SOMUNCU