Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak 1923'te imzalanan Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi'nin ardından göç yolunda hayatını kaybeden mübadiller, Karadeniz'e atılan karanfillerle anıldı.

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonunca mübadelenin 95. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında Yunanistan'dan gelenlerin de katılımıyla mübadiller, Kurtuluş Yolu'nda Bandırma Vapuru'nu simgeleyen ve o dönem Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede toplandı.

İstiklal Marşı ve Yunanistan milli marşının okunmasının ardından 56 mübadil kuruluşu adına hazırlanan ortak bildiri okundu.

AMACIMIZA ULAŞTIK

Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Kınay Yanık, mübadelenin Lozan Barış Antlaşması'nın ek maddesi olan Türkiye'deki Ortodoks Rumlarla Yunanistan'daki Türklerin takas antlaşması olduğunu söyledi.

Atalarının göç yollarında pek çok sıkıntı ve üzüntü çektiklerini anlatan Yanık, "Onları paylaşmak adına her yıl bu etkinlikleri düzenliyoruz. Her yıl çoğalarak bu etkinliklere katılım sağlanıyor. Bu etkinlikleri tarihimizi, kültürümüzü, örf, adet, gelenek, göreneklerimizi gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz" dedi.

KARDEŞİZ

Yunanistan'ın Kavala Belediye Başkan Yardımcısı Anastasios Andrianidou ise bugünün çok özel bir gün olduğunu vurgulayarak, "Atalarımız o dönemdeki konuşmaları aklıma geliyor. Bu topraklardan, Bafra'dan, Samsun'dan ayrılarak yabancı bir ülkeye gittiler. O ülkenin adı Yunanistan. Kavala'dan Müslüman ve soydaşlarınız, bu tarafa yine yabancı bir ülkeye geldi. Bu anavatanlar bizleri birleştiriyor. Şu anda kardeşiz" ifadelerini kullandı.