Bebeklerin bir kısmında görülen kalça çıkığı, uyluk kemiğinin baş kısmının içinde bulunması gereken yuvadan ayrılması sonucu oluştuğunu ifade eden Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Otuzbir, 'Diğer bir ifadeyle, uyluk kemiğiyle leğen kemiğinin eklem bölgesi gelişimi sırasındaki uyumsuzluğu kalça ekleminin tam oluşmamasına neden olur. Bu da kalça çıkığını meydana getirir. Böyle bir durumda erken tespit ve tedavi oldukça önemlidir. Rahatsızlık anne karnındayken oluşabilir. Ayrıca, genetik ve çevresel etkenlerden de kaynaklanabilir. Örneğin kundaklamak, dar kıyafetler giydirmek, ayaklarından tutarak kaldırmak, yanlış bezlemek, kucakta hatalı taşımak, henüz kemikler gelişmeden yürüteç kullanmak gibi etkenlere dikkat edilmelidir' dedi.
Kalça çıkığını yürüyene kadar anlamanın zor olduğunu ifade eden Otuzbir, bu döneme kadar sadece uzman bir doktorun muayenesi ile teşhis konulabileceğini kaydetti. Otuzbir, bu sebeple tüm yenidoğanlara kalça muayenesi yapılması gerektiğini dile getirerek, 'Bacaklarda uzunluk farkı, altını değiştirirken kalçalardan birinin ya da ikisinin yeterince açılmaması, geç yürüme, yürümeye başladığında topallama, bacaklarda kıvrımların farklı olması, ayaklarda şekilsel bozukluk gibi belirtilerden biri fark edilirse, çocuğu en kısa sürede ortopedi uzmanına muayene ettirmek gerekir' diye konuştu.
Doğumdan sonra ilk altı ayda kalça çıkığı tanısı konan çocuklar, bandaj gibi ameliyatsız bir yöntemle iyileşebileceğini belirten Otuzbir, yaş ilerledikçe, çıkık ağırlaşacağı için operasyonların büyüklüğün de artacağını sözlerine ekledi.

Bebeklerdeki kalça çıkığı tedavi edilmezse kalıcı hasara yol açabiliyor