Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Sporun Mutfağındakiler Paneli' Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlendi. Panele Oğuz Çetin, Serkan Reçber, Serhan Türk, Ersu Şaşma ve Mesure Tutku Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan eski milli futbolcu ve teknik direktör Oğuz Çetin, zamanında Türk futbolunda en büyük haksızlıklardan birinin kendisine yapıldığını vurgulayarak, '1990'lı yıllarda benim yaşıtlarım, benden büyükler veya benden biraz küçükler net hatırlarlar. 26 yaşında ilk defa milli olmama rağmen, 70 kez A Milli formayı giydim. Bu maçların 35'inde milli takım kaptanlığı yaptım. Bu rakamlar büyük rakamlar. Türk futbol tarihinde resmi maçlara en çok çıkmış ve oynamış oyuncu da benim. Aile yapısı, yaşantısı, ahlakı ve sahada ortaya koyduğu performansımız bu kadar iyiyken, federasyonun komple yapısını değiştirerek ilk benle başladılar. 70 kez milli olmuş olan bana, sınırı 75 yaparak beni dışarıda bıraktılar. O gün Türk futbolunu temsil edenlerin başında ben geliyorum. Benim altımdaki nesil en fazla 25-30 kez milli olmuş. Beni bile bu etkin yönetimin içine almamak için 75 sınırı getirerek dışladılar. 15 tane oyumuz vardı Profesyonel Futbolcular Derneği'nin, bunu 1'e indirdiler' diye konuştu.

'Bugün hem kulüpler hemde federasyonda 1 tane futboldan gelen yöneticimiz yok'
Bugün Türk futbolunun ihtiyacı olan tek bir şey olduğunun altını çizen Çetin, 'Tabiki ortak akıl, ortak dil çok önemli ama futboldan gelenleri bırakın da kulüp yönetimlerinin içerisinde, federasyonun içerisinde etkin görevler alabilsinler. Bugün hem kulüpler hem de federasyonda 1 tane futboldan gelen yöneticimiz yok. Maalesef bu gerçek. Futboldan gelenler futbolun ruhunu taşırlar. Neyin ne olduğunu iyi bilirler. Bugün Bayern Münih dediğiniz zaman başkanından çalışanına kadar futboldan gelenler oluşturuyor. Türkiye'de çok değerli spor insanları var, bunlar işadamı da olabilir. Onlarda yönetimlerde yer alabilirler ama futboldan gelenlerde kulüplerde federasyon yönetimlerinde etkin olarak bulunmalılar' şeklinde konuştu.

'Türkiye'de teknik direktör olmak daha zor'
Avrupa'da UEFA'ya bağlı 54 ülkenin olduğunu kaydeden Oğuz Çetin, 'Bunların 53 tanesi bütün sistemini oturtmuş, bütün planlaması, stratejisi gayet güzel. Dolayısıyla o ülkelerde teknik direktörlük yapmak kadar kolay bir şey yoktur. Türkiye'de ise maalesef bizim futbol kültürümüz çok karmaşık olduğu için, futbolu oluşturan bütün unsurların birbirine girdiği ve saygı ortamının kalmadığı bir durumda faal oyuncu olmak kadar güzel ve kolay bir şey yok. Çünkü her şey sizin elinizde, kendi karakterinizle, kendi yeteneklerinizle ayakta kalmanız çok daha kolay bir şey. Ancak teknik adamlıkta diğer unsurlar devreye giriyor. Özellikle de başkan, yönetici, teknik adam, oyuncular, basın, taraftar değince bu olay çok daha karmaşık hale geliyor. Dolayısıyla teknik adamlık çok daha zor' ifadelerini kullandı.

Oğuz Çetin: "Kulüplerde ve federasyonda 1 tane futboldan gelen yönetici yok"