GİRİŞİMİM OLMADI

Samsunspor'un istifa eden başkanı Erkurt Tutu, aradan geçen sürede yaşanılanları Haber Gazetesi'ne anlattı. Fabrikasında ziyaret ettiğimiz eski başkan Erkurt Tutu, tüm sorularımıza içtenlikle cevap verdi ve yaşananları gözler önüne serdi. Alınan kongre kararından, yeniden başkan olacak mı? sorularına kadar her konuda önemli açıklamalarda bulunan Başkan Erkurt Tutu, kayyum heyetinde yer almak için herhangi bir isteği veya girişiminin olmadığını belirtti.

- 'O sene bu sene' diye başlayan sezonda daha devre arası gelmeden neden kongre kararı aldınız?

"Benim Samsunsporluluğum bitmedi sadece yöneticilik ve başkanlık görevim bitti. Bizler Samsunspor taraftarıyız. Sonuna kadar da Samsunspor'un her kategorisine katkı sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sezon başında Samsunspor'un beklentileri yüksekti. Bu sezonki hedefi Süper Lig olarak belirledik. Sezon başında da bu doğrultuda çalışmalar yaptık. Ancak ardından gelen sportif başarısızlıklar, bizleri yordu. Ekonomik anlamdaki sıkıntıların da giderek artması ve çözüm bulamamamız en önemli etkenlerin başında geldi. Biz her zaman 'Samsunspor'un sorunlarını çözmek için buradayız, çözemeyeceğimizi anladığımız zaman da bırakırız' dedik. Daha iyi yöneticilerin önüne açmak için transfer dönemine 1,5 ay kala kongre kararı aldı. Bu süre içinde de kulübün tüm bilgilerini isteyenlerle paylaşacağımızı söyledik. Ancak Samsunspor'un hesaplarını benden veya yönetimimden isteyen olmadı. Yönetimdeki arkadaşlarla, bizleri destekleyenlerle yaptığımız görüşmelerde izin istedik. O dönem istifa takımı kaosa sürükler düşüncesiyle ortak kararla genel kurul kararı aldık. Bu süreç iyi geçmedi, aday çıkmadı. Tekrar görev bize verildi ama baktık ki durumlar farklı yönlere çekiliyor, niyetimizin anlaşılması için istifa kararı aldık. Ben artık Samsunspor'da görev yapmayacağımı beyan ettim ve bıraktım. Elimizden geldiği kadar da bu süreçte yine takımımıza destek olduk".

- Bir anlamda kongreden sonra istifa ederek 'Kongre bir senaryo, yeniden Erkut Tutu başkan olacak' söylentilerine cevap mı verdiniz?

"Bizim niyetimi koltukta oturmak değil kulübün sorunlarını çözmekti. Keşke bizden sonra bir yönetim oluşsaydı. Bizler de onlara elimizden geldiği kadarıyla destek verirdik. İstifa ederek söylentiler cevap vermek değil ama verdiğimiz sözün arkasında durmak istedik".

- Samsun Valisi Osman Kaymak bu süreçte takımı sahipsiz bırakmadı. Ve gördük ki siz de aktif olarak çalıştınız. Bunun nedeni neydi?

"Bunun tek sebebi var ben Samsunsporluyum. Ben kulüp tarihinde en çok yöneticilik yapmış insanım. 1971 yılında sporcu olarak bu kulübün kapısından girdim. Benim tek derdim Samsunspor'un başarısı. Tabiki hatalar yapmış olabilirim, yanlış transferler yapmış olabilirim ama benim Samsunsporluluğumu kimse tartışamaz. Asıl sebep buydu. Genel kurul sürecindeki olumsuz gelişmelerden sonra Vali Bey ortaya çıktı. Sorunları çözebilmek için ciddi bir çaba sarf etti. Böyle bir kişi varsa bunu desteklememek büyük bir hata olacaktı, ona yardım etmemek hata olacaktı. Kendisi de ona yardımcı olmamı istediği için, izin verdiği ve yanına çağırdığı için aktif olarak çalıştım. Vali bey bana 'Kulübün her şeyini bilen kişi sensin, şehri tanıyorsun, bana yardımcı ol' dedi, ben de koşarak gittim".

Vali Osman Kaymak önderliğinde başlayan kampanyaya desteği nasıl buldunuz?

"Vali beyin başlattığı kampanyaya şehir kayıtsız kalmadı. Kulübün ekonomik sıkıntıların çözülmesi sağlandı. Vali beyin oluşturduğu bu kampanyaya katkı sağlayan herkese teşekkür etmek lazım. Bu oluşumun içinde olmamak bize yakışmazdı. Zaman zaman eleştirildim. Benim için 'Yeni oluşturulacak yönetimde başkan olacak, şurada burada görev alacak' dendi ama benim böyle bir düşüncem olmadı. Ben Vali beyin yanında olarak, ona destek olarak verdiği mücadelenin kayıtsız kalmamasını istedim. Elimden gelen maddi ve manevi sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalıştım. Bu da beni mutlu ediyor".

- Yeni oluşacak kayyum heyetinde olacağınız konuşuluyor. Böyle bir şey var mı?

"Bunun kararını Vali Bey verecektir ama benim böyle bir düşüncem yok. Hiçbir zaman böyle bir talebim de olmadı, düşüncem de olmadı. Vali beyin oluşturacağı oluşumda böyle bir şey olacağını tahmin etmiyorum".

- Şehirde oluşan birlik ve beraberlik havasını nasıl görüyorsunuz? İş adamlarından belki beklenen düzeyde katkı gelmedi, siz ne dersiniz?

"Samsunspor çok büyük bir camia. Samsun büyük bir şehir. Kulübün sorunlarıyla bu şehir her zaman ilgilendi. Siyasiler, bürokratlar, işadamları, belediye başkanları, taraftarlar, vatandaşlar her zaman destek verdi. Belki daha büyük katkılar sağlanabilirdi ama iyi bir noktadayız. Artık takımın sportif olarak başarılı sonuçlar alması lazım. Keşke bir iki oyuncuyu kaybetmeseydik kadronun, teknik ekiple birlikte, daha büyük desteklerle sonuca ulaşacağına inanıyorum."

- Gidenler oldu ama mevcut takımı nasıl değerlendirirsiniz?

"Bu lige göre iyi bir kadromuz var. Teknik kadro, futbol takımı iyi bir kadro. Sezon başındaki hedeflerimizin tutmaması yabancı oyuncuların verimsizliğinden kaynaklandı. Ancak artık onlar da katkı vermeye başladı. Samaras, Angan ve Ayite katkı veriyor, Chibuike de verecektir. Ekonomik anlamda para sorunları da ortadan kalkıyor, kafaları rahatlayacak. Bu da verimi artıracak. Hiç faydalanamadığımız oyuncularımız yeni transfer gibi mücadele edecek. Samaras, Angan ve Ayite bu takımın belki de yeni transferleri olacak. Bu kadronun başarılı olacağına inanıyorum".

- Kayyum ihtiyaç duyulduğunda geçmişe dönük dönemlere ait inceleme de başlatıyor. Bazı eski yöneticiler bu incelemelerin yapılması gerektiğini söylüyor, siz ne dersiniz?

"Canı gönülden geçmişin incelenmesini istiyorum. Samsunspor için soru işareti oluşturabilecek her dönem incelensin. Bizim dönemimizle ilgili bağımsız denetçi şirketi sürekli denetimler yaptı. Yine İç İşleri Bakanlığı'ndan denetçiler de kulübü inceledi. Bunun için incelenme yapılması taraftarıyım. İnceleme yapılsın, bunun sorucunda kulübe zarar verenler de tespit edilirse, cezalandırılsın.

- Takımın ligdeki durumuyla ilgili görüşleriniz nedir?

"Manisaspor maçında takımımız iyi bir performans ortaya koydu. Kritik bir zamanda, kritik bir galibiyet aldık. İnşallah takımımız çıkışını ileriye haftalara da taşır. Geçen hafta Cemal Yeşilyurt prim açıkladı ve verdi. Bu hafta da Galip Öztürk prim açıkladı. Bunlar artarak devam edecektir. Haliyle takımımız motive olacaktır. Adana maçında iyi bir sonuçla döneceğimizi ve Erzurum maçında da tribünlerin daha çok dolacağını düşünüyorum. Artık taraftarın mazereti de kalmadı. Önceden 'Erkurt Tutu var gelmem' diyorlardı artık bende yokum. Taraftarlar tribünleri doldursun ve takımlarına sahip çıksın. Eğer taraftar maça gelirse kulübün kasasına para girmesi de sağlanır."

Selçuk KAYA