Üçüncü çeyrekte günlük 1,3 milyar kullanıcıyla yüzde 3,8 büyüme kaydeden Facebook, dördüncü çeyrekte 2,18 büyüyerek günlük 1,4 milyar kullanıcıya ulaştı. Görünen o ki Facebook'un günlük kullanıcı büyümesi her çeyrekte biraz daha yavaşlıyor.

CEO Mark Zuckerberg'e göre bu rakamların sebebi daha az video göstermek üzere yaptıkları bir algoritmadan kaynaklanıyor olabilir. Zuckerberg bu değişikliğin, kullanıcılar tarafından Facebook'ta geçirilen zamanı gün başına yaklaşık olarak 50 milyon saat kadar azalttığını söylüyor. Bu rakam gün başına günlük kullanıcı olarak 2,4 dakikaya eşit veya bir diğer deyişle bu rakam Facebook'ta geçirilen toplam zamanın yüzde 5'ine denk geliyor. Zuckerberg Facebook'taki topluluğun anlamlı ilişkiler kurması üzerine çalışırken küçük bir miktar kullanım oranını da gözden çıkarmış oluyor. Yine de bu rapor, geçtiğimiz ay haber kaynağında algoritmasında değişikliğe giden Facebook'un, yeni kullanım oranı rakamlarını içermiyor.

Haber kaynağındaki değişiklikle birlikte borsada hisseleri yüzde 4,53 oranında değer kaybeden Facebook'u gelecekte zor günler bekliyor olabilir. Zira yeni rakamlarını açıklamasının ardından Wall Street piyasası oldukça endişelendi. Ne de olsa Facebook'ta geçirilen saatin azalması, elde edilecek gelirin de azalması anlamına geliyor. Rakamların açıklamasının ardından borsa kapanışından sonra yapılan işlemlerle Facebook hisseleri 4,8 değer kaybetti.

Aslında fiili rakamlarda şimdiye kadar oldukça güçlü bir şekilde yoluna devam eden Facebook, yılın son üç ayında satış tarafında 12,97 milyar dolar kazandı. Bu da Wall Street'in satış tarafındaki 12,54 milyar dolarlık beklentisinden fazla. Ancak geçen yıl kongrenin onayından geçen vergi yasası nedeniyle Facebook'un ödeyeceği vergilere çeyrek başına 2,27 milyar dolar ekleniyor. Bu durum da hisse başı kazançlara düşüş olarak yansıyor. Facebook'un hisse başı kazançların 77 cent azalırken Facebook, hisse başı karının 1,44 dolar olduğunu paylaşalım. Oysa analistler bu karın 1,95 dolar olmasını bekliyordu.

Tüm bunlara rağmen Facebook'un aylık kullanıcı büyümesi hiç de fena değil. Şu anda yüzde 3,39 büyüme ile aylık 2,13 milyar kullanıcıya ulaşan Facebook, üçüncü çeyrekte aylık 2,06 milyar kullanıcıya ve yüzde 3,19'luk bir büyümeye sahipti. Ancak aylık kullanıcıların siteyi günlük olarak tekrar ziyaret etme oranına baktığımızda Facebook'un 2015'ten beri yüzde 66 oranında kaldığını görüyoruz.

Daha önce algoritmanın kullanıcıları yanıltıcı haberlere sürüklemesi şirketi de 2016 ABD Başkanlık seçimlerinin Rusya tarafından manipüle edilmesi, krizinin odak noktası haline getirmişti. Bu krizin Facebook'un günlük kullanıcı rakamlarını aşağı çektiği düşünülebilir. Zira ComScore ve Nielsen firmaları, Facebook'ta geçirilen zamanın gün geçtikçe düştüğünü ifade ediyor ve bu durumun günlük kullanıcı rakamlarının düşüşü olarak kendini gösterdiğini belirtiyor.

Facebook daha önce kullanıcı büyümesi konusundaki sorunlarını, rakibi olarak gördüğü Snapchat'in hikayeler özelliğini kopyalayarak çözmüştü. Bu hamle Snapchat'e ciddi anlamda zarar verirken Instagram ve WhatsApp'taki kullanıcı büyümesi hızlandı. Ancak özellik Facebook'ta aynı etkiyi yaratmadı. Son zamanlarda haber kaynağı, yayıncı yaklaşımı, içerik ve reklamlarda ciddi değişikliklere giden Facebook, bakalım büyüme konusunda bizi şaşırtabilecek mi?

KAYNAK:WEBRAZZİ