Pakistan'ın İslamabad şehrinde düzenlenen çalıştaya bakanlar ve T.C. Büyükelçisi Mustafa Yurdakul diplomatlar, akademisyenler ve çok sayıda ulema katıldı.
Çalıştayda yapılan panellerde Uluslararası Üniversiteler Konseyine bağlı rektörlerle ulemalar sosyolojik yaşamda Müslümanların yaşadığı değişim ve dönüşümde çağdaş dünyadaki yeri ve kayıplarını tartıştı. Panelist rektör ve ulemalar düşünce ve fikirlerini belirten raporlarını çalıştay başkanlığına sunarak çalıştay bildirisinin ana temasını oluşturdu. Çalıştayda alınan kararların oluşturduğu metinde çağdaş dünya diye tanımlanan küresel yaşamda Müslümanların yükseköğretim, sosyal yaşam ve diğer tüm hayati alanlarda batı toplumlarının baskı ve planlı projeleri ile asimilasyona itildiğini ve İslami ve ulusal inancın kültür değer ve kavramlarla çağdaş dünyada hak ettiği yeri alamadıklarını belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi İ.Mustafa Yurdakul, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkan ve İcra Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu Başkanlığındaki heyette bulunan Uluslararası Üniversiteler Konseyi İcra ve Yönetim Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Mahmut Doğru, Yönetim Kurulu Başkanı ve Sivas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Genel Sekreter Prof. Dr. İrfan Aslan, üyeler Mardin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Muş Alpaslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Lahor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Awais Raoof'u, Büyükelçilik konutunda misafir ederek Pakistan ve Türkiye arasında, yükseköğretimde katkı sunacak çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
İslamabad'da yapılan toplantılar sonrasında, Azizoğlu başkanlığındaki Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği heyeti Lahor'a geçerek Pencap Eyaleti Yüksek Öğretim Bakanının da katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda alınan önemli kararların Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Dünya Müslüman Alimler Birliğince tüm üyelerine tebliğ edilme kararı alındı.
Ayrıca, Uluslararası Üniversiteler Konseyi'ne üye üniversite rektörleri ile Lahor Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Awais Raoof arasında işbirliği anlaşması yapıldı. Azizoğlu başkanlığındaki heyet geniş güvenlik önlemleri ile Padişah Camii, Lahor Kalesi ve Muhammet İkbal'in mezarını ziyaret etti.