AKİB Akademi 10 Şubat 2018 tarihinde Antakya'da, 'Aile Şirketlerine Bağlı Sorunlar ve Çözümleri Eğitimi' düzenleyecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Kavak, her yıl Fortune 500'e giren şirketlerden bir bölümünün sonraki yıl ya liste dışında kaldığını yada battığını belirterek, 'Hele daha gerilere, 1970'lere gittiğinizde, o dönemin yıldızı olan şirketlerin bugün hayatta olmadığını görüyorsunuz. Sadece Türkiye değil, bütün dünya aynı gerçeği yaşıyor.Tüm dünyadaki şirketlerin yüzde 90'ı aile şirketi ki bu oran ülkemizde yüzde 96'larda ve bu şirketlerin ikinci nesilde hayatta kalma oranı sadece yüzde 7. O halde biz şirketlerin ayakta kalması için gerekenlerden çok aile şirketlerinin ayakta kalması için gerekenlerden bahsetmeliyiz. Çünkü zaten aile şirketi olmayan yüzde 10 büyük ve sağlam temelleri ile yoluna devam eden şirketler. Peki o zaman ikinci nesilde sadece yüzde 7'si hayatına devam edebilen bu aile şirketlerinin sorunu ne? Evet yine araştırmalar bize gösteriyor ki bu sorunun cevabı kurumsallaşma. Kurumsallaşma demek aile şirketi olmamak demek değil. Kurumsal bir aile şirketi olmak mümkün' diye konuştu.
Kurumsallaşmanın şirketlerin ömrünü uzattığını vurgulayan Kavak, 'Çünkü kurumsal olmayan bir şirkette şirketin en önemli öz sermayesi olan insan kaynağı, bilgi ve becerilere göre değil kan bağına göre kullanılıyor. Ne yapılacak peki? Burada aile şirketi olmak ve kurumsal olmak kavramları birbiriyle çelişmemeli. Bir şirket hem aile şirketi olabilir hem de kurumsal olabilir. Yani kurumsal bir aile şirketi olmak da bir seçenek. Kurumsal olmak aile üyelerinin yönetimden çekilmesi anlamına gelmiyor.
Yönetimi bir prosedüre bağlamak da bazen yeterli olabilir. Biz de AKİB Akademi olarak bu ihtiyaçları ve yapılması gerekenleri içeren bir eğitim düzenliyoruz. Bölgemizdeki tüm firmalarımızın bu eğitime katılarak firmalarının yaşam sürelerini uzatmalarını tavsiye ederim' ifadelerini kullandı.
Eğitimde, aile şirketlerinde sürdürülebilirlik, devir ve yönetim sorunları, başarısızlık nedenleri, aile şirketlerinde sürdürülebilirlikte girişimci, ortaklar, izleyen kuşakların sorumlulukları ve çatışmaların yönetimi, aile şirketlerinde istihdam, kurullar, bağımsız üyelikler, aile anayasası oluşturulması ve kullanılabilecek hukuki araçlar ile Türk Ticaret Kanunu ve aile şirketleri konuları ele alınacaktır. 10 Şubat 2018 Cumartesi günü Antakya'da, 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak düzenlenecek ve Prof. Dr. Cemal Yükselen tarafından verilecek 'Aile Şirketlerine Bağlı Sorunlar ve Çözümler Eğitimi' hakkında AKİB'in akib.org.tr adresli web sayfasından detaylı bilgi alarak programa kayıt yaptırılabilecek.