Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Giresun ve yöresinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi. Yalancı bahara kanan fındık bitkisinin erken uyanma sürecine girdiğine işaret eden Yaman, karanfillerin patladığını ve 2018 ürünü fındık doğumunun da zamanından önce başladığını dile getirdi.

BAHÇELER ERKEN UYANDI

Yaman, yörede kış döneminin özellikle mart ayında daha sert geçtiğini kaydederek, "Bahçeler erken uyandı. Bugünlerde karanfiller patlamış, hatta yapraklar da açmaya başladı. Kış döneminin bitmesine 1,5-2 ay gibi zaman olduğundan gelecek günler bizi endişelendiriyor" diye konuştu.

SİGORTA YAPTIRIN

Çiftçilere mutlaka tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulunan Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fındıkta, devlet destekli tarım sigortası çiftçi için hayati önem taşıyor. Üreticimiz yaşanan süreci göz önüne almalı ve vakit kaybetmeden mutlaka sigortalarını yaptırmalıdır. Çiftçilerimiz ilerleyen dönemde mağduriyetler yaşamama adına mutlaka ürünlerini ve kendilerini tarım sigortası ile güvence altına almalı. Sistem tamamen kendi menfaatlerine."

Yaman, dolu, fırtına ve zirai don gibi doğa olaylarına karşı üreticilerin alabileceği fazla bir tedbir olmadığını belirterek, çiftçilerden 10 Mart'a kadar sigortalarını yaptırmalarını istedi.