Özel Ege Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Deniz, sağlıklı yaşamak için sigarayı bırakmanın önemli olduğunun, sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusunda bilgilerini arttırmak gerektiğinin altını çizdi. Sigara içmek veya pasif sigara dumanına maruz kalmanın birçok zararının bulunduğunu belirten Dr. Derya Deniz şöyle konuştu: ''Sigara, insan sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biridir. Akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp-damar hastalıklarının ortaya çıkmasında sigara temel etkendir. Ayrıca sigara kullanımı KOAH, astım, nefes darlığına, bazı cilt sorunlarına, erken menopoza ve düşük kilolu doğumlara neden olabilmektedir.''

Kendinizi sevin sigarayı bırakın
Dr. Deniz, 'Kendinizi sevin sigarayı bırakın. İçilen sigaranın dumanı hemen kaybolmuyor ve havada asılı kalıyor. Örneğin, balkonda sigara içip içeri girdiğimiz zamanda üstümüze sinen sigaranın dumanı evin içerisine de siniyor. Evde sigara içmeyen kişiler, en önemlisi de çocuklar, bebekler bu dumandan olumsuz etkileniyorlar. Sigara içilen bir ortamda kalan çocuklarda daha sık akut bronşit atakları görülebiliyor.'' diye konuştu.

Sigarayı bırakmak için kullanılan ilaçlar var
Sigarayı bırakmaya karar verenlerin ilk olarak kendilerine bir zaman ve tarih belirlemesinin faydalı olabileceğini aktaran Dr. Deniz, 'Sağlık Bakanlığı da sigarayı bırakma konusunda vatandaşa yardımcı olmaktadır. Sigarayı bırakmak için çeşitli ilaçlar var. Devlet bu ilaçları karşılıyor. Halk sağlığı merkezlerinden temin edilebiliyor. Ancak önce kişinin sigarayı bırakmayı istemesi lazım. İlaçları kullandıktan sonrada yeniden başlama riski var. Kişinin ilacı bıraktıktan sonra bir tane bile sigara içmemesi gerekiyor.'' dedi.