Van YYÜ Kedisi Araştırma Merkezinde her türlü bakımları itina ile yapılan Van kedileri, mart ayı öncesi 'kızgınlık dönemine' girmesiyle kendilerine hazırlanan özel odalarda çiftleştirilmeye başlandı. Van kedilerine yönelik başlatılan senkronizasyon çalışmaları kapsamında çiftleştirilen kedilerin yaklaşık 2 ay sonra 2018 yılının ilk yavruları dünyaya gözlerini açacak. Saf bir ırk elde edebilmek adına bu dönemde özel beslenen ve her türlü bakımları yapılan kediler, doğadaki diğer kedilere göre yılda iki kez yavrulayabiliyor.
İHA muhabirine konuşan YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedilerinin dışarıdaki hayvanlara göre sadece mart ayında kızgınlığa gelmediğini belirtti. Doğadaki hayvanların yılda iki kez yavrulama imkanının olmadığını ancak Van kedilerinin yılda iki kez kızgınlık dönemine girdiğini belirten Kaya, 'Van Kedisi Araştırma Merkez Müdürlüğü olarak kedilerin çiftleştirilmesinde üç sezona göre bir senkronizasyon durumumuz var. Birinci çiftleştirme senkronizasyon programımız 15 gün önce sona erdi. Yaklaşık 1,5 ay içerisinde 2018 yılının ilk yavrularını almış olacağız. Van Kedisi Araştırma Merkez Müdürlüğü doğaya bağımlı çalışan bir merkez değildir. Buradaki hayvanların bütün ihtiyaçları, bütün gereksinimleri karşılandığı için dışarıdaki hayvanlara göre illa mart ayında kızgınlığa gelecek diye bir kaide yok. Beslenmelerine, sağlık sorunlarına, aşılamalarına dikkat ediyoruz. Daha sonra çiftleşmeye hazırlıyoruz ve belli bir program dahilinde çiftleştiriyoruz' dedi.
Van Kedisi Araştırma Merkezi olarak sürekli bir şekilde yenilenme içinde olduklarını dile getiren Kaya, daha saf bir ırk elde edebilmek için eliminasyon yapmak durumunda olduklarını söyledi.

'Yılda iki kez yavru elde etme imkanımız var'
Koruma altında bulunan Van kedilerinden yılda iki kez yavru elde etme imkanları olduğuna dikkat çeken Kaya, 'Ancak bir sonraki sene anneyi daha güçsüz kıldığı için yılda bir kere yavru doğurmasına müsaade ediyoruz. Yoksa Van kedisi ikinci kez kızgınlığa geliyor ama biz bunları çiftleştirme yoluna gitmiyoruz. Çünkü 2 ay gebe kalan anne, 2 ayda yavrusunu besliyor. Kendini toparlaması için de 2 ayı kalıyor. Dolayısıyla bu hayvan kendisini toparlamakta ve bir sonraki senenin performansında düşüş meydana geleceği için yılda bir kere çiftleşmesine müsaade ediyoruz' diye konuştu.
Koruma altında bulunan Van kedilerinin bakım, beslenmeleri ve hijyenik koşullarının optimal düzeyde olması sebebiyle yılda ikinci kez yavrulamalarının söz konusu olduğunu ifade eden Kaya, 'Doğadaki bir hayvan bu periyodu yılda bir kez yakalayabilir. Ancak buradaki hayvanların bakım, beslenmeleri ve hijyenik koşulları optimal düzeyde olduğu için bunların ikinci kez yavrulamaları söz konusudur. Yoksa doğadaki hayvanların iki kere yavru doğurma imkanları yok. Dolayısıyla biz dişi kedilerin içine erkek kedi koyarak provoke ediyoruz. Her provokasyonda 15-20 kedi kızgınlığa geldiği için istediğimiz programa uygun şekilde devam ediyor' dedi.

Van kedileri yılda iki kez yavrulayabiliyor