Vali Osman Kaymak, Samsun Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin "25. Kuruluş Gala Yemeği ve Devir Teslim Töreni"nde şehrin çok büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu ve bunu harekete geçirmek için ortak akla ihtiyaç bulunduğunu belirterek, önümüzdeki süreç içinde bu çalışmalara ağırlık vereceklerini kaydetti.

TÜRKONFED çatısı altında ORKASİFED'e bağlı kuruluş olan Samsun Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (SAMSİAD) 25. Kuruluş Gala Yemeği ve Devir Teslim Töreni programı, Samsun Valisi Osman Kaymak'ın da katıldığı törenle gerçekleştirildi. Samsun Yelken Kulübü'ndeki programa Vali Kaymak'ın yanı sıra Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Piyade Albay Sedat Bulut, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu, SAMSİAD Başkanı İsmail Okutgen, MÜSİAD Şube Başkanı Haluk Tan, SAMGİAD Başkanı Savaş Gömeç, OMÜ Genel Sekreteri. Doç. Dr. Menderes Dayıoğlu, Samsun Emniyet Müdürlüğü Hizmetlerini Destekleme Derneği Başkanı Tevfik Sönmez, TÜRSAB Karadeniz Bölge Başkanı Temel Uzlu, Yeşilyurt Grup Kurucu ve Onursal Başkanı Cemal Yeşilyurt, Ulusoy Un Kurucu ve Onursal Başkanı Fahrettin Ulusoy, Dinçer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recai Dinçer, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hacı Ahmet Ölmez ve Ahmet Şenocak, Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

EMANETİ MUHAFAZA ETTİK

Geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurulda başkanlığı devreden Hüseyin Yalgın, "SAMSİAD'daki 4 yıllık görev süremiz boyunca, yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte almış olduğumuz emaneti siz değerli üyelerimizle birlikte, amaçlarımız doğrultusunda koruyarak ve geliştirerek muhafaza ettik. Kendi dönemimde yönetim kurulunda yer alan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Görevi devralan yeni başkan ve yönetim kuruluna da başarılar diliyorum" diye konuştu.

PROJELER ÜRETECEĞİZ

Yeni Başkan İsmail Okutgen ise, "1992 yılında kurulan Samsun Sanayi ve İş İnsanları Derneği (SAMSİAD), her zaman dik duruşunu korumuş, kişilikli çizgisini bozmamıştır. Şehrimizi ve ülkemizi yöneten seçilmiş idarecilerimize yapıcı önerilerde bulunmuş, projeler sunmuştur. SAMSİAD olarak yeni bir dönem başlatmak istiyoruz. İki yıllık dönemimizde Büyükşehir Belediyemiz ile kardeş şehir olan yurtdışı ve yurtiçindeki şehirlerle işbirliği içinde olacağız. Ortak projeler üreteceğiz. Dış ticaret komitesi oluşturup üyelerimize ve üyemiz olmasa dahi ihracat yapmak isteyen iş insanlarına destek olacağız. Geçen dönem başlattığımız üniversite-sanayi iş birliği atölye çalışmalarını bu dönem de geliştirerek devam edeceğiz" dedi.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu, "Biz iş insanları, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişimi için iş dünyasının bağımsız, gönüllü, şeffaf üretimin, yatırım ve verginin önemli kısmını gerçekleştiren iş insanları olarak, yalnızca ekonomik değil, sosyal ve hukuki sorunlarını dile getiriyoruz. Ülke olarak dünyanın 10 ekonomisi içinde olma hedefimizi göz önünde bulundurarak çalışmalarımıza aralıksız devam etmekteyiz. Bölgemizde limanların faal olması, lojistik köyün faaliyete geçmesi, hızlı trenin bir an önce devreye girmesi bölge ekonomimiz açısından önem arz ediyor. Turizm ve tarihi doku da bize büyük katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

İHRACATTAKİ PAY ÇOK AZ

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, rekabetçilik ve kalkınma üzerine iki rapor hazırladıklarını ifade ederek, "Her iki raporda da Samsunumuz çok önemli verileriyle ele alındı. Güçlü ve zayıf yönlerinin fotoğrafını çektik. Türkiye'nin Karadeniz'e açılan ve son yıllarda ülkemizin lojistik merkezlerinden biri haline gelen Samsun, ticaret, sanayi ve ulaştırma alanlarındaki potansiyelleri ile öne çıkıyor. Gelecekte Samsun, büyük yatırım ortamlarına ev sahipliği yapabilecek bir kapasiteye sahiptir. Fakat bugüne kadar potansiyelini yeterince kullanmamaktadır. Samsun'un dış ticaretteki payının yıllardır yüzde 1 seviyesinde olduğu da göz önüne alındığında, hedeflenen lojistik atılımı gerçekleştirmesi durumunda tüm bu endekslerin de önemli bir gelişme kaydedeceği aşikardır. Ortak aklın önemini biliyoruz. Bu nedenle şehirde oluşturulacak 'Samsun Masası' büyük katkı sağlayacaktır. Samsun neden bir Gaziantep, Denizli olmasın?" diye konuştu.

TOYBELEN'E TAŞINACAK

Daha sonra söz alan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un ekonomide çıkış arayan bir yerde bulunduğunu ifade etti. Gülsan Sanayi Sitesinin yeri ile ilgili açıklamada bulundu. Başkan Yılmaz, "Arazi konusunda daha önce spekülasyonları önlemek için açıklama yapmaktan kaçındık. Çünkü Gülsan'ı falanca yere götüreceğiz dediğimizde orada arazisi fiyatları bir anda artacak. Ama şu anda aşağı yukarıda 65 dönüm bir yerde 40 dönümde bir yerde olmak üzere 105 dönüm yeri Toybelen'de hazırladık. Şu anda orada kepçeler ve iş makinaları çalışıyor. Alt yapısına SASKİ girecek ve hazırlayacak. Bir de Badıllı'da bir yerimiz var 40 dönüm. Onunla birlikte 145 dönüm bir yeri hazırlamış oluyoruz. Zaten Gülsan Sanayisindeki bütün esnaf ortaya gidecek değil. Bazı esnafın kendi yerleri de var. Gülsan için bu süreç devam ediyor" dedi.

POTANSİYEL VAR

Samsun'un çok büyük ekonomik potansiyeli olan bir şehir olduğunu kaydeden Valisi Osman Kaymak, "Potansiyelimizi tam olarak kullanamıyoruz. Samsun Bafra ve Çarşamba Ovaları'yla Türkiye'nin önemli bir gıda deposu. Güneyde Çukurova var ve onlar çok daha iyi kullanıyorlar. Denizimiz var ama çok iyi yararlanamıyoruz. Samsun dört ulaşım ağının üzerinde, bu yönüyle lojistiği de çok iyi kullanamamışız ama Allah'a şükür tüm bunları gören bir Samsun var. İnşallah bundan sonra hep birlikte Samsun'un var olan potansiyelini daha iyi bir yere getirmek için parolamız ortak akıl olacaktır. Daha çok üretmek ve daha çok ihracat yapmak için buna daha çok önem vereceğiz" diye konuştu.

DESTEK ÇAĞRISI

Samsunspor'un bu şehrin en önemli ortak paydası olduğunu da dile getiren Vali Kaymak, "Samsunspor için başlattığımız kampanyada gördüm ki Samsun'da Samsunspor'a karşı büyük bir sevgi var. Değerli Samsun halkı bizi yalnız bırakmadı. Bu vesile ile katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Çok ciddi borçlar var ama yönetilmez durumda değil. El birliği, güç birliği yaparsak inşallah Samsunspor'u tekrar Süper Lig'e çıkaracağımızı düşünüyorum. Kampanya devam ediyor, sizleri destek olmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

FİRMALAR PLAKET

Bu arada, İTO'nun Türkiye'nin ilk 500 ve ikinci 500 büyük firması arasında yer alan Yeşilyurt A.Ş. adına Cemal Yeşilyurt, Ulusoy Un adına Fahrettin Ulusoy, Borsan Grup adına Ahmet Ölmez, Özyılmaz Fındık Fabrikası adına Azmi Özyılmaz, Adeka İlaç Sanayi adına Adem Gül'e plaketleri Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından verildi.

Samsun Valisi Osman Kaymak ise SAMSİAD'ın eski başkanları Fahrettin Ulusoy, Özdemir Erol, Mehmet Ali Saka, Celil Kurada, Emin Bahri Uğurlu ve Hüseyin Yalgın'a da plaket verdi. Daha sonra 25. yıl pastası kesildi.

Barış BUDANOĞLU