Türkiye Cumhuriyeti 26. Başbakanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Samsun'a geldi. İlk olarak Dost-Der'de programa katılan Davutoğlu, daha sonra Samsun Valiliği'ni ziyaret etti.

HAKLILIĞIMIZ TARTIŞILMAZ

Burada gazetecilere gündeme yönelik açıklamalarda bulunan Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşanan olayları ve İsrail uçağının Suriye'de düşürülmesinin Zeytin Dalı Harekatı'na etkisini değerlendirdi. Yaklaşık 35-40 yıldır PKK ve onun uzantısı olan YPG unsurlarının Türkiye'ye oluşturduğu riskin göz ardı edilemeyeceğini belirten Davutoğlu, "Bu konuda Türkiye'nin Afrin operasyonu da dahil olmak üzere sınır boyundaki yaptığı operasyonlardaki haklılığı tartışılamaz. Afrin operasyonunda Mehmetçik ile omuz omuza verilen mücadelenin esası, Suriye'deki terör örgütlerinin etkisinin kırılmasıdır. Türkiye'nin haklı mücadelesi, bugün olduğu gibi başka bölgelerde yaşanan olaylar dolayısıyla kesinlikle bir etki altında kalmaz. Türkiye, 911 km'lik sınır boylarında her türlü tedbiri alma hakkına sahiptir. Bu tartışma götürmez bir uluslararası haktır. Bugün yaşananlar ve bundan sonra yaşanacaklar Türkiye'nin Afrin operasyonu başta olmak üzere sınır boyunda almış olduğu tedbirlere halel getirmez" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR'E ZİYARET

Samsun Valiliği'ndeki ziyaretin ardından Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Burada Başkan Yusuf Ziya Yılmaz tarafından karşılanan Davutoğlu, belediye çalışmaları hakkında bilgi aldı. Daha sonra AK Parti İl Başkanlığı'na geçerek partililerle bir araya gelen eski Başbakan Davutoğlu, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

SAMSUN'A MÜTEŞEKKİRİZ

Samsun'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Davutoğlu, "Güzel Samsunumuzda, 'Meşale Şehir'de bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Her şehrimiz güzeldir, kültürümüze yaptığı bir katkı vardır ama Samsun farklıdır. Çünkü istiklalimizin meşalesi buradan yanmıştır. Bitti zannedilen bir millet, 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal'in yaktığı bu meşaleyle tekrar istiklaline sahip çıkmıştır. Türk milleti, bu topraklardan hiçbir zaman sökülemeyeceğini ve kimseye bırakmayacağını bu dünyaya gösterdi. Bu bakımdan siyasi hareketler içerisinde Samsun, bir nirengi noktasıdır. Her bir siyasi hareket, Türkiye'de iddia sahibi olacaksa önce Samsun'da iddialı olacaktır. Eğer bir hareket Türkiye'ye vizyon çizecekse önce Samsun'a çizecektir. O bakımdan sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti hareketi yola çıktığında da Samsun'a özel bir önem atfetti. Biz de Başbakanlığı devraldığımızda ilk ziyaretimizi Samsun'a yaptık. Hiç hafızamdan silinmeyen, yağmurlu havada yaptığımız bir mitingle açılışlar yapmıştık. Yine burada yaptığımız başka mitingler de çok özel bir şekilde siyasi tarihimizdeki yerini aldı. Samsun, partimizde hep ağırlığı hissedilmiş bir şehirdir. Bu nedenle Samsun'a müteşekkiriz, minnettarız" ifadelerini kullandı.

AK Parti'deki programdan sonra Davutoğlu, akşam saatlerinde basına kapalı olarak gerçekleştirilen konferansa katıldı. Davutoğlu, temaslarına bugün de devam edecek.

Barış BUDANOĞLU