Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ev sahipliğinde, Adli Bilimciler Derneği işbirliği ile düzenlenen 'Adli Osteoloji/Kemik Semineri' Samsun'da başladı. Kayıp kişi arama kurtarma çalışmalarında bilimsel yaklaşımların oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen seminer alanında uzman kişilerin katılı ile 3 gün sürecek. Samsun'un yanı sıra Amasya, Ankara, Giresun, Şırnak, Tokat, Kastamonu, Nevşehir, Kayseri ve İstanbul şehirlerinden öğretim üyeleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, JAKEM Komutanlığı, JÖAK Komutanlığı, Adalet Bakanlığı Samsun Adliyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı personelleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve gönüllüleri katılıyor. Seminerde Adli Veterinerlik-Adli Koku, Ölüm ve Ölüm Sonrası Değişiklikler, Asfiksiler, İnsan İskelet Anatomisi, Kemiklerin Radyolojik Görünümleri, İnsan Kemikleri (Osteoloji), Kemik Tafonomisi, İnsan Antropolojisi, Parçalı Kemiklerde İnsan ve Hayvan Kemiklerinin Ayırt Edici Özellikleri, Memeli Hayvanlarda İskelet Sistemi, Kanatlı Hayvanlarda İskelet Sistemi, Kokunun Delil Olarak Kullanılması, Olay Yeri İnceleme gibi konular tartışılacak.

'Parayı takip eden suçu bulur'
Adli bilimlerin alanının çok büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Hamit Hancı, 'Adli tıp, adli bilimler dediğimiz büyük bir camianın küçük bir parçası. Adli bilimleri büyük bir buz dağına benzetecek olursak adli tıp suyun üstünde kalan kısmı olur. Yani halkın bildiği kızım. Adli bilimlerin bana göre tanımlaması; tıp, sağlık, temel, fen, siber, uzay, ulaştırma, savunma ve güvenlik bilimleri ile felsefe spor ve sanatın adalete bilirkişilik hizmeti vermesini sağlayan bir bilimler bütünü. Adli bilimlerin 120 tane alt komisyonu var. Adli Muhasebe alanı, basit bir konu gibi algılanabilir. Al Capone gibi çok tehlikeli bir gangster yüzlerce değişik suç işliyor ve yakalanamıyor. Sadece vergi kaçakçılığından 30 yıl verdiler. Parayı takip eden suçu bulur. O yüzden adli muhasebe küçümsenmeyecek kadar önemli bir alandır. Bu alanda biz de Maliye Bakanlığımızla görüşüyoruz' diye konuştu.

'Böcekler cinayetin görgü tanıklarıdır'
Adli olaylarda böceklerin büyük önem taşıdığını dile getiren Hancı, 'Uyku adli tıbbı bizi yakından ilgilendiriyor. Ölümden sonra böcekler hemen cesedin üzerine gelip cesedi yemeye başlıyorlar. Üç böcek bir cesedi bir aslandan daha kısa süre içerisinde yok ediyor. Biz bunlar sayesinde; kişinin öldüğü yeri ve ölüm zamanını tespit edebiliyoruz. Her böceğin yaşadığı bölge farklılık gösteriyor. Böcekler cinayetin görgü tanıklarıdır' şeklinde konuştu.

'Havayı yöneten savaşı yönetir'
Adli meteoroloji konusuna değinen Hancı, 'Dünyadaki en büyük silahlar nükleer silahlar değil. Dünyadaki en büyük silahlar meteorolojik silahlardır. Meteoroloji en büyük silahtır. Şuan iklim modifikasyonu diye bir olay var. Havayı değiştirip, fırtına çıkartıp, yağmur yağdırıp, uçaklarınız için havayı düzgün hale getirebilme imkanlarına sahip gelişmiş ülkeler. Bizim de bu alanda kendimizi geliştirmek zorundayız. Havayı yöneten savaşı yönetir. Nükleer silahı bir bölgeye atarsınız 5-10 kilometre kareyi etkiler. Ama bununla yüzlerce kilometre karelik yeri etkileyebilirsiniz. Havayı tarım üzerine kullanarak tarıma terör tehdidi yapılabilir. Suni tohumlama ile bitkileri zehirleyebilirsiniz. Agro terörizm dediğimiz biçimde bitkiler yok edilebilir' dedi.

'Olayların aydınlatılması için bu seminer önemli'
Seminerde bir konuşma yapan Samsun Valisi Osman Kaymak, '25 yıllık kaymakamlığın boyunca delile ulaşılamadığı için çözülemeyen olaylara şahit olduk. Bu seminerin önemini anlatmak açısından başımdan geçen bir olayı sizlerle paylaşacağım. Bundan önceki görev yerim Tunceli idi. Orada vali olarak görev yaptığım bir zamanda, teröristlerin bulunduğu bir mağarayı uçaklarımız bombaladı. 14 terörist öldürüldü. Cesetlerini Adli Tıp Kurumuna gönderdik. Bir teröristin kimliğini adli tıp tespit edemiyordu. Teröristin kemiklerinden kimliğini tespit edemiyordu. Teröristin ailesi açlık grevine başladı. Terör örgütü de bu durumu propaganda malzemesi olarak kullandı. O gün o kemiğin kime ait olduğunu tespit edebilseydik sorun çözüme kavuşacaktı. O anlamda bu seminer çok büyük önem taşıyor' ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 'Abrek' isimli ceset arama köpeği saklanan kan örneğini kısa sürede bulduğu bir gösteri yapıldı. Seminere ayrıca Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yusuf Aysu, kurum yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Prof. Dr. Hancı: "En büyük silah, meteorolojik silahlardır"