Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 6 ay önce avcıların ateş açması sonucu kanat ve başından yaralanan şahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğü ekiplerince bulundu.

DOĞAYA SALINDI

Kanadı kırık şahin, deltada bulunan Büyükşehir Belediyesine bağlı veteriner kliniğine götürüldü. Burada ameliyatla kanadındaki saçma alınan şahinin kafatasındaki saçma ise tehlikeli yerde olduğu için bırakıldı. Veteriner hekim Paria Tabatabaei tarafından 6 ay boyunca özenle bakılan şahin, 2 hafta önce tekrar uçmaya başladı. Dikkatle takip edilen şahin, doğada yaşamını idame ettirebileceği anlaşılınca bulunduğu yerde doğaya salındı.

BAŞINDA SAÇMA İLE YAŞAYACAK

Yaralı hayvana ilaç tedavisi yaptıklarını belirten Tabatabaei, "Şahinin kafasındaki saçma riskli bölgedeydi. Sinirleri zedeleyebilir diye operasyon yapmadık. İlaç uygulaması ile etkisiz hale getirdik. Uzun bir müddet müşahede altında tutuldu. Hayatını bu şekilde devam ettireceğini gördükten sonra tekrar doğaya saldık. Bundan sonra başında saçma bile yaşayacak" dedi.

'TEREDDÜT ETTİĞİMİZDE BIRAKMIYORUZ'

Kuşlara ikinci bir hayat şansı vermekten çok mutlu olduğunu vurgulayan Tabatabaei, "Çünkü bu kuşlar doğada yaralı halde kaldığında mutlaka ölür. Biz onları tedavi ettikten sonra hemen salmıyoruz. Doğaya adaptasyon sağlayacağına inandığımızda bırakıyoruz. Doğada yaşayabileceğine tereddüt ettiğimizde ise bırakmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tabatabaei, ayrıca kanadı kırılan 2 şahini daha iyileştirerek doğaya bıraktıklarını anlatarak, birinin kanadının başlarda oldukça kötü durumda olduğunu kaydetti.