Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım'ın önderliğinde, Türk Kızılayı İstanbul Şubesi'nin hayata geçirdiği '81 İlde 81 Anaokulu' projesi kapsamında Samsun'un da içinde bulunduğu bazı illerde tören düzenlendi. Proje için Samsun'da bağışçı olan Canik Belediye Başkanı Osman Genç'in annesi Ayşe Genç adına yaptırmış olduğu 'Ayşe Genç Kızılay Anaokulu'nun da açılışı yapıldı.

CANİK'E SÜRGÜN EDİLMİŞTİM

Törende konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, 9 kardeş olduklarını ve 9 kardeşin bir araya gelerek, anneleri Ayşe Genç'in ismini yaşatmak istediklerini belirtti. Anaokulu'nun bulunduğu Kuzey Yıldızı Mahallesi'nin 11 bin 266 nüfusu olduğunu kaydeden Başkan Genç, 'Bu mahallemiz büyüyecek, yatırımlar devam edecek. Okul alanları bizim için çok önemli, bu anaokulu büyük bir ihtiyacı karşılayacak. Okul, her şeyin başıdır. Okul ve eğitim sorununu çözerek, okul sayımızı artırdık. Okul, bizim şehirleşme medeniyetimizde de önemli bir yere sahip. Biz, cami ve okul inşa eden bir belediyeyiz. Eğitime yaptığımız katkılarımız devam ediyor. Arsa noktasında 200 milyon TL üzerinde arsa üreterek, bunu Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettik. Artık Canik bir sürgün yeri değil, bu konuda ne kadar övünsek az. Ben bir öğretmen olarak sürgün olarak geldiğim bölgedir Canik, ama bugün ilçemizi sürgün bölgesi olmaktan kurtardık ve öğretmenler bu bölgede çalışmayı arzu ediyor' şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Bekir Kaplan, Türk Kızılayı'nın vizyonu ve misyonu kapsamında Türkiye'de önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Projenin 2020 yılında biteceğini ifade eden Kaplan, projeye destek veren herkese teşekkür etti.

HEDEF YÜZDE 100

Okullaşmanın önemine vurgu yapan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, eğitimin insanın doğumuyla başladığını ve ölümüne kadar devam ettiğini dile getirdi. Esen, 'İlimiz genelinde 84 anaokulu, 472 ilkokula bağlı olarak yürüttüğümüz anasınıflarında okul öncesi eğitimleri, sürdürmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 22 bin öğrencimiz eğitim alıyor, şüphesiz bunu yüzde 100 seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz. Bugün Türkiye genelinde yüzde 58 olan 5 yaş okullaşma oranı ilimizde yaklaşık yüzde 67'dir. Ancak bu yeterli değil, yüzde 100 varken yüzde 67 çok küçük bir oran. İl olarak 2018 hedefimiz; yüzde 75'dir, inşallah bu rakamı yakalayacağız" ifadelerini kullandı.

VALİ, İŞADAMLARINA SESLENDİ

Son olarak konuşan Vali Osman Kaymak ise '81 İlde 81 Anaokulu' projesinin çok anlamlı olduğunu vurguladı. Eğitimi çok önemsediklerini dile getiren Kaymak, 'Okul öncesi eğitim, çocuğun kişiliğinin gelişmesi noktasında çok önemli. Okul öncesi eğitime gönderilen çocuklar, ilkokul ve ortaokulda çok daha başarılı oluyor. Bütün çocukların okul öncesi eğitimi alması gerekiyor, bu konuda biz gereken çalışmaları yapacağız. Ayrıca ilimizde ise 240 bine yakın öğrencimiz var, bu çocuklarımızın daha iyi eğitim alması için tekli eğitim şart. Bu ikili eğitimi artık kaldırmamız gerekiyor, ilimizde de bu konuda yoğun çalışmalar yapılıyor. Samsun'da şu an için bin 200 dersliğe ihtiyaç var, 800 dersliğin inşaatı devam ediyor. 400 eksiğimiz kalıyor, bu sene de onların planlamasını yaptık ama hepsini yetiştiremiyoruz. Bu anlamda arsa sorunu yaşıyoruz, arsa konularında belediyelerin desteğini bekliyoruz. Bazen para buluyoruz, arsa bulamıyoruz. Ayrıca gönderilen paralarla biz bu 400 dersliği de tam bitiremeyeceğiz. Bu anlamda Samsunlu hayırsever vatandaşlara sesleniyoruz' sözlerini kaydetti.

SAMSUN'A HAYIRLI OLSUN

Konuşmalardan sonra katılımcılar, anaokulunda bulunan derslikleri gezdi ve minik öğrencilerle sohbet etti. Ardından '81 İl 81 Anaokulu Projesi" toplu açılış töreni kapsamında Başbakan Binali Yıldırım, canlı bağlantı ile Samsun'a bağlanarak, anaokulunun açılışını gerçekleştirdi ve 'hayırlı olsun' dedi.

Açılışa, ayrıca İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ünsal Ağaoğlu, Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, Canik Belediye Başkan Yardımcısı Alican Usta, Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Dr. Habib Demirel, Kızılay çalışanları, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Zeynep Irmak ÖCAL