Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Değirmenönü Mahallesi Bahçeli Kahvesi'nde, vefatının yüzüncü yıl dönümünde II. Abdülhamid Han'ın hayatını anlattı. Yıldırımlıların büyük ilgi gösterdiği konferansta, Osmanlı ve Cumhuriyet devri siyasî hayatında gizli kalmış yönleri aktaran Ahmet Şimşirgil 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi hakkında da önemli bilgiler verdi.
Sultan Abülhamid Han'ın 3 kıtaya hakim Osmanlı Devleti'nin son hükümdarı olduğunu, ülkenin çok zor dönemlerden geçtiği bir süreçte tahta oturduğunu hatırlatan Şimşirgil, 'Bu süre içinde büyük bir gayret ve feragatle ülkeyi ayakta tutma çabası verdi. Otuz üç yıl saltanat sürdü. Batılıların hasta adam dediği Osmanlının tahtına oturan hakan Sultan Abdülhamid, siyaseti, kişiliği, şahsiyeti ve otoritesi ile devletini büyük bir dünya gücü haline eriştirmeyi bilmişti. Ne yazık ki bu büyük Türk hakanı, ülkemizde, günümüzde de olduğu gibi hep kızıl sultan mı, yoksa ulu hakan mı tartışmalarının gölgesinden çıkamadı' ifadelerini kullandı.
Osmanlı döneminde yaşatılan kıraathane kültürünün Yıldırım'da tekrar can bulmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Şimşirgil, başta Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Ahmet Şimşirgil'in katılacağı bir sonraki 'Kahvehaneden Kıraathaneye' programı 27 Şubat günü Değirmenlikızık Mahallesi'deki Bahçeli Kahve'de gerçekleşecek.

Şimşirgil, vefatının 100. yılında Abdülhamid Han’ı anlattı